Na hlavný obsah

Rokovania o predĺžení prímeria v Gaze pokračujú. Špekuluje sa o ďalších štyroch dňoch

Ak sa nedohodnú, mal by sa pokoj zbraní skončiť vo štvrtok.

Rokovania o predĺžení prímeria v Gaze pokračujú. Špekuluje sa o ďalších štyroch dňoch
Izraelský vojak pri hranici s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Izrael a palestínske hnutie Hamas ďalej za pomoci Kataru, Egypta a Spojených štátov rokujú o predĺžení terajšieho prímeria v Pásme Gazy. Ak sa nedohodnú, mal by sa pokoj zbraní skončiť vo štvrtok (30. 11.) nadránom.

Agentúra AFP, katarská televízia Al-Džazíra a denník Haarec s odvolaním sa na svoje zdroje v stredu (29. 11.) uviedli, že pôvodne štvordňový pokoj zbraní, ktorý sa začal v piatok ráno a už ho raz predĺžili, by mohol trvať do nedele.

K odkladu obnovenia ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy by mohla prispieť aj návšteva amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena. Ten má tento týždeň znovu prísť do Izraela, uviedla AP. Termín jeho príchodu zatiaľ nie je oficiálne známy.

Agentúra AFP v stredu s odvolaním sa na zdroj blízky Hamasu uviedla, že toto radikálne islamistické hnutie „súhlasí s predĺžením prímeria o štyri dni“. Podľa agentúry AFP je Hamas schopný počas tohto obdobia prepustiť ďalších izraelských rukojemníkov za rovnakých podmienok ako doteraz.

Podľa dohody o prímerí prepúšťa Hamas zhruba desiatku unesených denne výmenou za asi trojnásobok Palestínčanov z izraelských väzníc.

„Ako ďaleko sú obe strany pripravené pri výmene rukojemníkov za väzňov zájsť a predĺžiť prímerie nie je jasné. Na oboch stranách teraz prevažuje skôr snaha pokračovať v dohode, ako sa vrátiť do vojny,“ napísal v stredu večer na sieti X Martin Indyk, bývalý americký veľvyslanec v Izraeli a niekdajší splnomocnenec americkej vlády pre Blízky východ, ktorého citovala aj agentúra AP.

Nefungujú dve tretiny nemocníc

V utorok rokovali v Katare šéfovia tajných služieb USA a Izraela William Burns a David Barnea. Katar spolu s Egyptom zohráva kľúčovú úlohu v sprostredkovaní dohôd medzi Izraelom a Hamásom. Vojne medzi nimi sa začala útokom Hamasu na Izrael 7. októbra.

Palestínski ozbrojenci pri útoku zabili viac ako 1 200 ľudí, vrátane žien a detí. Viac ako 240 osôb uniesli do Gazy ako rukojemníkov. Počas doterajšieho pokoja zbraní doteraz prepustili osem desiatok rukojemníkov – Izraelčanov i cudzincov a viac ako 180 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Izrael v odvete za útok Hamasu začal 7. októbra masívne bombardovanie Pásma Gazy, ktoré si podľa palestínskych zdrojov vyžiadalo viac ako 15-tisíc obetí, z dvoch tretín žien a maloletých, a tiež jeho totálnu blokádu. Až 21. októbra povolil vjazd prvých kamiónov s humanitárnou pomocou.

Počas pokoja zbraní môžu do Pásma Gazy cez prechod z Egypta voziť pomoc dve stovky nákladných áut denne. Doteraz sa tam dostalo niečo vyše dvetisíc kamiónov s pomocou, čo je ale stále veľmi málo.

Pred vojnou tam jazdilo 500 nákladných áut s pomocou denne. V oblasti, kde žije viac ako 2,4 milióna ľudí, nefungujú dve tretiny nemocníc, ľudia nemajú elektrinu ani dostatok potravín či pitnej vody.

Izraelská armáda už pred začiatkom tohto prímeria, ktoré je prvým pokojom zbraní od 7. októbra v Pásme Gazy, zdôrazňovala, že po skončení prímeria obnoví ofenzívu s cieľom zničiť Hamas, a to nielen na severe, ale aj na juhu.

Na juh pásma sa presunula väčšina jeho obyvateľov, podľa AP sa tam ale zrejme premiestnilo aj množstvo veliteľov Hamasu, asi aj vrátane vodcu Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet