Na hlavný obsah

Choroby môžu v Gaze zabiť viac ľudí než bombardovanie. Chýbajú lieky, pitná voda aj potraviny

Pretrvávajú obavy z počtu epidémií infekčných ochorení.

Choroby môžu v Gaze zabiť viac ľudí než bombardovanie. Chýbajú lieky, pitná voda aj potraviny
Zdravotníci pripravujú predčasne narodené deti na transport z nemocnice v Pásme Gazy do Egypta. Foto: TASR/AP

Viac ľudí môže v Pásme Gazy prísť o život v dôsledku chorôb než v dôsledku bombardovania. A to v prípade ak nedôjde k obnoveniu tamojšieho zdravotníckeho systému. Upozornila na to v utorok (28. 11.) prostredníctvom svojej hovorkyne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra Reuters.

Úrady zodpovedné za rezort zdravotníctva v Gaze, ktoré Organizácia Spojených národov (OSN) považuje za spoľahlivé, tvrdia, že v dôsledku izraelského bombardovania zahynulo viac než 15-tisíc ľudí. Približne 40 percent z toho tvoria deti. Existujú obavy, že ďaleko viac mŕtvych sa stále nachádza pod troskami.

Izrael sa zaprisahal, že hnutie Hamas v Gaze vykorení po tom, čo palestínski militanti počas bezprecedentného útoku na územie Izraela 7. októbra zabili 1 200 ľudí a ďalších 240 zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Epidémie infekčných ochorení

„Nakoniec budeme svedkami toho, že viac ľudí bude zomierať na choroby ako sme to videli pri bombardovaní. A to ak nedokážeme dať znova dokopy tamojší zdravotnícky systém,“ upozornila hovorkyňa WHO Margaret Harrisová na brífingu OSN v Ženeve.

Zároveň zopakovala obavy v súvislosti so zvýšeným počtom epidémií infekčných ochorení v Gaze, čo sa týka predovšetkým hnačkových ochorení, cituje Reuters. „Nie sú tam lieky, nijaká vakcinácia, žiadny prístup k bezpečnej pitnej vojde a hygiene a žiadne potraviny. Videli sme veľmi vysoký počet prípadov hnačkových ochorení medzi dojčatami,“ dodala Harrisová.

Kolaps najväčšej nemocnice Šifá v severnej časti Gazy označila hovorkyňa WHO za „tragédiu“ a vyjadrila obavy v súvislosti so zatýkaním časti jej zdravotníckeho personálu izraelskými jednotkami v evakuačnom konvoji WHO. Pod nemocnicou Šifá sa podľa Izraela a USA nachádzalo veliteľské centrum Hamasu.

Nemocnice sú plné detí

Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) v Gaze James Elder reportérom prostredníctvom videospojenia uviedol, že v nemocniciach v Gaze sa nachádza plno detí, ktoré utrpeli zranenia v dôsledku vojny či trpia gastroenteritídou z pitia znečistenej vody. „Stretol som množstvo rodičov. Presne vedia, čo ich deti potrebujú. Nemajú prístup k bezpečnej vode a to ich ničí,“ dodal.

Elder zároveň opísal, že v dôsledku nedostatku zdravotníckeho personálu videl jedno z detí, ktorému chýbala časť nohy, ležať na podlahe nemocnice niekoľko hodín bez toho, aby mu niekto poskytol lekársku starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet