Na hlavný obsah

Rusko v noci opäť útočilo na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, vypustilo 38 dronov

Ide o najvyšší počet dronových útokov za vyše šesť týždňov.

Rusko v noci opäť útočilo na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, vypustilo 38 dronov
Ukrajinskí hasiči na archívnej snímke zasahujú na mieste ruského raketového útoku na Odesu. Foto: TASR/AP

Rusko vypustilo v noci na sobotu (18. 11.) smerom na územie Ukrajiny 38 dronov, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Ide o najvyšší počet dronových útokov za vyše šesť týždňov, informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že sa im podarilo zostreliť 29 z 38 dronov Šáhid iránskej výroby. Tie sú známe ako kamikadze drony. Obsahujú totiž výbušniny, ktoré sa vznietia okamžite po tom, čo dosiahnu svoj cieľ.

Podľa údajov ukrajinských vzdušných síl ide o najvyšší počet dronov, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu, od 30. septembra.

Útočili na energetickú infraštruktúru

V noci pri jednom z týchto útokov zasiahol objekt energetickej infraštruktúry na juhu Odeskej oblasti. V dôsledku útoku na mieste vypukol požiar, ktorý sa však podarilo rýchlo uhasiť. Uviedli to ukrajinské záchranné zložky.

Energetická infraštruktúra bola okrem toho vystavená ruským útokom aj v Záporožskej oblasti, píše agentúra DPA.

Kyjev aj Moskva používajú vo vojne na Ukrajine veľmi často útočné aj prieskumné drony. Rusko medzitým informovalo, že v Brianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou zostrelilo ukrajinský dron.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko sa počas zimy zrejme opäť zameria na útoky na energetické systémy na Ukrajine. Zelenskyjv však uviedol, že hoci Ukrajina „nemá 100-percetnú obranu“ pred vzdušnými útokmi Ruska, jej vzdušná obrana je lepšia než vlani.

Ukrajinské sily naďalej držia svoje pozície

Generálny štáb Ukrajiny okrem toho v sobotu informoval, že ukrajinské sily si aj „naďalej držia pozície na ľavom, teda východnom brehu rieky Dneper“ v Chersonskej oblasti.

Ukrajinské a ruské sily boli dlho pevne usadené na opačných stranách tejto rieky na juhu Chersonskej oblasti po tom, čo sa Rusko vlani v novembri stiahlo zo západného brehu Dnepra. Ukrajinci podnikli viacero snáh o prekročenie rieky, pričom Kyjev minulý týždeň konečne ohlásil „úspešný“ prelom.

„Naši obrancovia upevňujú svoje pozície a strieľajú na okupantov,“ povedal v sobotu generálny štáb o situácii na východnom brehu Dnepra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet