Na hlavný obsah

SaS podala trestné oznámenie na ministra vnútra Šutaja Eštoka. Ten ho vníma ako zúfalý pokus

Podľa poslancov minister zneužíva právomoci verejného činiteľa.

SaS podala trestné oznámenie na ministra vnútra Šutaja Eštoka. Ten ho vníma ako zúfalý pokus
Poslanci SaS podali trestné oznámenie na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Foto: TASR a RTVS/koláž RTVS

Opozičná SaS podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Kritizuje personálne zmeny na rezorte, vrátane odstavenia vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu.

„Podávame trestné oznámenie pre závažné podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Máme presvedčenie, že došlo k spáchaniu tohto trestného činu. A to tým, že elitných vyšetrovateľov postavili mimo službu bez toho, aby sa rešpektovali podmienky zákona o štátnej službe a rovnako zákona o ochrane oznamovateľov,“ priblížila na štvrtkovej (9. 11.) tlačovej konferencii poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Podľa jej slov sa minister Šutaj Eštok nevysporiadal s rozhodnutím súdu, ktoré spochybnilo základ trestného stíhania vyšetrovateľov. „Minister vnútra pri takomto personálnom rozkaze musí brať do úvahy všetky skutočnosti, ktoré sú známe v momente vydávania takéhoto rozkazu. Toto rozhodnutie súdu nijako ani len nespomenul,“ dodala.

Rovnako sa Šutaj Eštok podľa poslancov SaS nezaoberá ani dnes už známou skutočnosťou, že obvinenie voči odvolaným vyšetrovateľom vzniesol zaujatý vyšetrovateľ.

Minister ignoruje zákon o ochrane oznamovateľov

„Čo sa týka zákona o ochrane oznamovateľov, ten ministrov rozkaz úplne ignoruje a je to zlý odkaz komukoľvek, kto by chcel oznamovať korupciu. Je totiž zrejmé, že na vrcholných miestach štátnych orgánov sú predstavitelia, ktorí tento zákon ignorujú,“ vysvetlila Kolíková.

„Považujeme za smiešne, že minister vnútra a právnik povedal, že máme vedľa seba dva zákony – zákon o štátnej službe príslušníkov polície a zákon o ochrane oznamovateľov, a on nevie, ktorým sa má riadiť,“ skonštatovala. Poslanci SaS to považujú za „hrubé pochybenie a nerešpektovanie platných zákonov“.

Pozrite si vyhlásenie poslancov SaS po podaní trestného oznámenia na ministra vnútra:

Reakcia Šutaja Eštoka

Minister vnútra vníma trestné oznámenie strany SaS ako „zúfalý pokus zúfalých politikov v snahe získať mediálnu pozornosť“. V reakcii pre TASR deklaroval, že sa vždy riadi zákonom.

„Rešpektujem, že SaS rovnako ako skupina čurillovcov sa rozhodli na mňa podať trestné oznámenie. Odkazujem každému, že ja sa zastrašiť nenechám a budem vždy konať v zmysle zákona a postupovať iba v zmysle zákona,“ skonštatoval minister. Trvá na tom, že postavením obvinených vyšetrovateľov mimo služby si splnil zákonnú povinnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko