Na hlavný obsah

Severná Kórea zásobuje Rusko zbraňami. Pravdepodobne dodala aj balistické rakety a protitankové strely

Krajiny v poslednom čase posilňujú vojenskú spoluprácu.

Severná Kórea zásobuje Rusko zbraňami. Pravdepodobne dodala aj balistické rakety a protitankové strely
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un si podávajú ruky počas ich stretnutia na kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Severná Kórea pravdepodobne Rusku okrem munície dodala tiež bližšie nespresnený počet balistických rakiet krátkeho doletu, protitankových striel a prenosných protilietadlových striel. Tie môže Moskva použiť vo svojej vojne proti Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.

Moskva a Pchjongjang v poslednom čase posilňujú vojenskú spoluprácu. V stredu (1.11.) juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS) uviedla, že KĽDR poslala loďami a letecky do Ruska už viac ako desať zásielok s muníciou. Zodpovedá to miliónu delostreleckých granátov.

Juhokórejská armáda sa domnieva, že súčasťou zbrojných dodávok z KĽDR do Ruska boli okrem munície aj rôzne typy striel, pušky, raketomety a mínomety.

Špekulácie o severokórejských dodávkach zbraní a munície Moskve zosilneli po tom, ako severokórejský diktátor Kim Čong-un navštívil v septembri Rusko. Zišiel sa tam s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a pozrel si významné vojenské zariadenia.

Rusko na oplátku poskytuje technologickú podporu

V októbri americká vláda uviedla, že KĽDR už dodala Rusku viac ako 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou, ktoré môže Moskva využiť vo vojne na Ukrajine. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov tvrdenia Západu ohľadom dodávok severokórejských zbraní Rusku označil za nepodložené.

Podľa juhokórejskej Národnej spravodajskej služby Rusko pravdepodobne poskytuje KĽDR na oplátku technologickú podporu pri jej snahách vyslať do vesmíru svoj prvý vojenský špionážny satelit. Dva pokusy o jeho vypustenie sa Severnej Kórei nepodarili. Podľa NIS je Pchjongjang teraz v záverečnej fáze príprav na tretí pokus.

Juhokórejská armáda uviedla, že KĽDR má tiež záujem o ruské technológie, ktoré by mohla použiť vo svojom jadrovom programe, o stíhačky a pomoc s vytvorením systému protivzdušnej obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet