Na hlavný obsah

Ruské vojská pri Bachmute prešli od obrany k aktívnym útokom. Podľa Ukrajiny je situácia v oblasti zložitá

Rusi majú mať veľké straty.

Ruské vojská pri Bachmute prešli od obrany k aktívnym útokom. Podľa Ukrajiny je situácia v oblasti zložitá
Ukrajinský tank jazdí na fronte pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/DPA

Ruské vojská pri Bachmute na východe Ukrajiny prešli od obrany k aktívnym útokom. Pripustil to v rozhovore s agentúrou Interfax-Ukrajina veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Situáciu pri tomto Ruskom kontrolovanom meste na Donbase označil za zložitú. Hoci Rusi podľa jeho tvrdení nie sú vo svojich útokoch zatiaľ úspešní a majú veľké straty. Ukrajinská armáda doteraz pravidelne od Bachmutu hlásila malé postupy svojich vojsk.

„V oblasti Bachmutu nepriateľ výrazne posilnil svoje formácie a prešiel od obrany k aktívnym operáciám,“ uviedol Syrskyj. Ruské vojská sa podľa neho snažia získať späť stratené pozície, na čo používajú výsadkárske jednotky. Podporu týmto útokom pritom poskytuje intenzívna ruská delostrelecká a mínometná paľba i drony útočiace štýlom kamikadze.

Ruské sily pri Bachmute tiež podľa Sýrskeho používajú oddiely známe ako Štorm Z (Búrka Z). Do nich sa podľa médií dostávajú za trest za disciplinárne prehrešky ruskí vojaci aj väzni. Tieto oddiely sú posielané na najhoršie úseky frontu a majú veľké straty.

Rusko ovládlo Bachmut po mnohých mesiacoch krvavých bojov v máji. V júni ale Ukrajina prešla do protiofenzívy, počas ktorej sa snaží aj o obnovenie kontroly nad Bachmutom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet