Na hlavný obsah

Slovensko chce ďalšie peniaze z plánu obnovy. Splniť však na to musíme posledné dve opatrenia

Kancelária podpredsedu vlády zdržanie neočakáva.

Slovensko chce ďalšie peniaze z plánu obnovy. Splniť však na to musíme posledné dve opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko zrejme požiada do konca tohto roka o ďalšie peniaze z plánu obnovy. Splniť musíme posledné dve opatrenia. Kancelária podpredsedu vlády zdržanie neočakáva. Z európskych peňazí by sme tak mohli dostať vyše 920 miliónov eur.

Podľa bývalej vicepremiérky pre plán obnovy Lívie Vašákovej stačilo dotiahnuť detaily a Slovensko by mohlo podať žiadosť o štvrtú platbu v hodnote vyše 900 miliónov eur. Na semafore však stále svietia dve nesplnené úlohy.

Ministerstvo školstva by malo napríklad dotiahnuť reformu, ktorá pripraví učiteľov na výučbu 21. storočia, a teda na nový obsah a formy. „Vysoké školy budú mať v rámci grantu možnosť si pripraviť nové študijné programy pre nové vzdelávacie oblasti,“ uviedol rezort.

Čerpaniu peňazí z plánu obnovy sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Rezort zdravotníctva má zas cez novú sieť zaručiť dostupnosť záchraniek do 15 minút pre väčšinu obyvateľov. „Teraz čakáme na analýzu Žilinskej univerzity a na základe nej budeme pripravovať aj návrh na schválenie. Čiže je to v štádiu riešenia. Pracujeme na tom,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Kancelária podpredsedu vlády, ktorá má na starosti plán obnovy, sa meškania míľnikov neobáva. „Áno, stihneme požiadať o štvrtú platbu v zmysle harmonogramu,“ ozýva sa z kancelárie podpredsedu vlády.

„Či už štvrtú platbu dostane Slovensko ako zálohu v decembri, alebo januári, je úplne jedno, lebo na účtoch už máme niekoľko miliárd eur, z ktorých sme neminuli skoro nič. Momentálne sa celá pozornosť podpredsedu vlády Petra Kmeca sústreďuje už na reálne začatie čerpania,“ uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Komisia kontroluje aj splnené míľniky

Nie je to však len o nových reformách. Európska komisia kontroluje aj spätne ako napĺňame opatrenia. Ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (SNS) prekáža to, ako je nastavená zonácia národných parkov.

„Budeme veľmi úzko komunikovať s Európskou komisiou, že akým nešetrným spôsobom realizovali zonáciu, ktorá ide proti základnému princípu. A to je komunikácia s čo najširšou časťou verejnosti,“ tvrdí Taraba.

„Akonáhle by sa nám niektoré reformy zvrátili, tak to zablokuje celý plán obnovy. Reformy, ktoré sa prijali, je potrebné udržať,“ zdôraznila Vašáková.

Z plánu obnovy sme dostali už dve miliardy eur. V hre zostávajú ďalšie štyri miliardy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika