Na hlavný obsah

Špionážny satelit KĽDR urobil prvé zábery: Kim Čong-un si vraj pozrel snímky dôležitých vojenských základní USA

Podľa Kima potrebuje KĽDR viac špionážnych satelitov.

Špionážny satelit KĽDR urobil prvé zábery: Kim Čong-un si vraj pozrel snímky dôležitých vojenských základní USA
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu (22. 11.) navštívil vesmírne stredisko svojej krajiny. Údajne si tam prezrel snímky hlavných vojenských zariadení USA na tichomorskom ostrove Guam, ktoré zhotovil špionážny satelit KĽDR.

Podľa agentúry AFP o tom informovala oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Pchjongjang v utorok (21. 11.) oznámil, že úspešne vypustil svoj prvý vojenský špionážny satelit. Čína v stredu v tejto súvislosti vyzvala na pokoj a zdržanlivosť.

„Severokórejský vodca si prezrel letecké snímky leteckej základne Anderson, prístavu Apra a ďalších dôležitých amerických vojenských základní. Snímky urobili nad tichomorským ostrovom Guam,“ uviedla KCNA.

Kim tiež zdôraznil, že KĽDR „potrebuje viac špionážnych satelitov na svoju sebaobranu“ a odsúdil prítomnosť americkej lietadlovej lode a ponorky s jadrovým pohonom pri Kórejskom polostrove. Podľa severokórejského diktátora to ohrozuje regionálnu bezpečnosť.

Tlačová agentúra Kjódó uviedla, že americká lietadlová loď Carl Vinson dorazila v utorok do juhokórejského prístavu Pusan, pričom ju do regiónu vyslali v rámci spolupráce Washingtonu a Soulu zameranej na minimalizáciu hrozby severokórejského jadrového a raketového programu. Na juhokórejskom ostrove Čedžu sa od stredy nachádza americká ponorka na jadrový pohon s názvom Santa Fe.

Predchádzajúce pokusy skončili neúspechom

Dva predchádzajúce pokusy KĽDR o vypustenie špionážneho satelitu skončili neúspechom. Zdroje z iných krajín zatiaľ oficiálne nepotvrdili tvrdenia Severnej Kórey o úspešnom utorkovom vypustení satelitu. Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea však tento krok odsúdili s tým, že ide o hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojej reakcii uviedlo, že je v záujme všetkých strán zabezpečiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a podporiť proces politického urovnania. „Všetky zainteresované strany by mali zachovať pokoj a zdržanlivosť a vynaložiť väčšie úsilie na zmiernenie napätia,“ uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet