Na hlavný obsah

Ťažba plynu na Cypre by mohla priniesť mier na Blízkom východe. Vyriešiť by mohla aj iné spory

Prospech by mohla priniesť aj pre EÚ.

Ťažba plynu na Cypre by mohla priniesť mier na Blízkom východe. Vyriešiť by mohla aj iné spory
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Médiá pripomínajú, že Cyprus má bohaté ložiská plynu. Upozorňujú však, že prieskum a ťažbu tejto suroviny komplikuje geopolitická situácia. Portál Deutsche Welle (DW) píše, že Cyprus je na medzinárodnej scéne v mimoriadne chúlostivej situácii. Súvisí to s konfliktom na Blízkom východe.

Plyn dáva Cypru príležitosť snívať o novej úlohe na Blízkom východe, píše portál DW, no dodáva, že konflikt v pásme Gazy to komplikuje.

Tým, že Cyprus sa vo vojne Izraela s Hamasom postavil na stranu Tel Avivu, provokuje Turecko. Práve jeho spoluprácu potrebuje, ak chce efektívne využívať ložiská plynu na svojom pobreží. Známy je aj ako daňový raj a objekt geostrategickej rivality.

Podľa odborníkov, ktorých oslovil DW, by práve ťažba plynu na Cypre, mohla vytvoriť šancu nielen pre mier na Blízkom východe, ale pre riešenie sporu Grékov a Turkov o ostrov. Zásoby suroviny by totiž mohli výrazne zvýšiť prosperitu všetkých zúčastnených strán, čo by podľa DW bolo v konečnom dôsledku dobré aj pre Európsku úniu.

Portál dodáva, že plyn je navyše pre cyperskú vládu šancou, ako sa ekonomicky osamostatniť od Rusov. Investíciami a úvermi jej pomohli po finančnej a štátnej kríze pred desiatimi rokmi.

Ťažba plynu by sa mohla stať aj mostom na zintenzívnenie ekonomickej spolupráce s Izraelom. Súčasný konflikt v pásme Gazy to však zrejme oddiali, píše DW. Dodal, že pri plyne nejde len o lukratívny biznis, ale aj o prostriedok politického tlaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika