Na hlavný obsah

Lídri USA a Číny sa pokúsia zmierniť napätie medzi krajinami. Očakávania sú však minimálne

Biden a Si Ťin-Pching sa stretnú na spoločnom mítingu.

Lídri USA a Číny sa pokúsia zmierniť napätie medzi krajinami. Očakávania sú však minimálne
Ľudia s americkými a čínskymi vlajkami sledujú kolónu s prezidentom Joeom Bidenom, ktorá prechádza ulicami v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Prezident USA Joe Biden sa v stredu (15. 11.) stretne s prezidentom Si Ťin-Pchingom. Lídri sa pokúsili zmierniť napätie v americko-čínskych vzťahoch. Podľa The New York Times (NYT) sa Biely dom sa usiluje tlmiť očakávania, že príde k zásadnému prelomu.

Míting sa uskutoční na samite členov Ázijsko-tichomorského ekonomického spoločenstva APEC. NYT píše, že stretnutie prezidentov v San Franciscu je dopredu pripravené do najmenších detailov.

Okrem tém ako sú zostrelenie čínskeho balóna, čínske nukleárne zbrojenie a reštrikcie na vývoz amerických čipov do Číny sa diskusie diplomatov týkali aj výhľadu z okna, ktorý sa prezidentovi Si Ťin-Pchinga pri stretnutí s Bidenom naskytne. Čínski diplomati trvali na tom, že komunistický líder nesmie vidieť žiadnych demonštrantov.

Očakávania sú údajne minimálne. Prezident Biden naznačil, že pravdepodobne príde iba k jednej konkrétnej dohode. A to je obnovenie komunikácie medzi americkou a čínskou armádou, ktorú Peking prerušil potom, ako v minulom roku Taiwan navštívila vtedajšia predsedníčka Snemovne Reprezentantov Nancy Pelosiová.

NYT píše, že obe strany diskutujú aj o obmedzení vplyvu umelej inteligencie na veliteľstve jadrových síl a pri ich ovládaní. Ide o prvé vyjednávania o nukleárnych zbraniach s Čínou v histórii. Obaja lídri po stretnutí nevydajú spoločné vyhlásenie. Namiesto toho Washington a Peking zverejnia vlastnú verziu obsahu rokovaní.

Vzťahy by sa mohli stabilizovať

Podľa experta zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Richarda Turcsányiho sa dá očakávať maximálne stabilizácia vzťahov USA a Číny, prípadne obrátenie zhoršujúceho sa trendu. Uviedol to v rozhovore v relácii RTVS Aktuálne :24.

Vzťahy medzi krajinami sú najhoršie za posledných 50 rokov, no Turcsányi by ich nenazval najhoršími v histórii. USA sú stále pre Peking najväčší obchodný partner. Diskutovanou otázkou je aj konflikt o Taiwan. Expert neočakáva, že by situácia mohla v blízkom období eskalovať do boja o ostrovný štát.

S expertom zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Richardom Turcsányim sa v relácii RTVS Aktuálne :24 rozprávala moderátorka Klaudia Suchomel Guzová:

„Nedá sa vylúčiť, že za najbližších desať rokov k tomu konfliktu nedôjde. Existencia priamych kontaktov medzi americkou a čínskou armádou by mala zamedziť tomu, aby nejaké nedorozumenie veľmi rýchlo neeskalovalo,“ skonštatoval Turcsányi.

Biden a Si si spolu pravdepodobne prejdú aj globálne otázky ako izraelsko-palestínsky konflikt či klimatickú krízu. Obe krajiny sú proti konfliktu na Blízkom východe.

Spolupráca Číny a USA sa pri klimatickej zmene však neočakáva, a to pre blížiace sa prezidentské voľby v krajine. Republikáni a demokrati majú na vec veľmi rozdielny pohľad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet