Na hlavný obsah

Tunely v Gaze sa pre Izraelčanov menia na smrtiacu pascu, vyvinuli preto špeciálnu zbraň

Izrael sa sústreďuje na zničenie tunelov v Gaze.

Tunely v Gaze sa pre Izraelčanov menia na smrtiacu pascu, vyvinuli preto špeciálnu zbraň
Izraelský vojak v tuneli v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

V pásme Gazy sa zintenzívňuje pozemný boj medzi izraelskou armádou a Hamasom. Ten sa podľa odborníkov nebude odohrávať iba na zemi, ale aj v metre – tak volajú médiá a experti asi 1300 tunelov v dĺžke 500 kilometrov, ktoré vybudoval v pásme Gazy Hamas.

Podzemné chodby pôvodne využívali pašeráci na prepravu tovaru medzi Gazou a Egyptom. Keď v roku 2006 získal nad enklávou moc Hamas, tunely začal využívať na boj proti Izraelu.

Ich cenu odborníci odhadujú na 90 miliónov dolárov. Expert na boj v mestskom prostredí John Spencer pre televíziu PBS hovorí, že Hamas tunely používa na pašovanie rakiet a poslúžili aj na infiltráciu do Izraela 7. októbra, kedy teroristi popravili 1400 ľudí.

Novým izraelským bombám sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková:

Bývalý vojak a bezpečnostný poradca Lumír Němec hovorí, že boj v nich by bol pre izraelských vojakov mimoriadne nebezpečný, pretože sa v nich nachádza veľa nástražných výbušných systémov. Okrem toho v nich nefungujú prístroje na nočné videnie.

„Vojaci používajú analógové prístroje nočného videnia, ktoré fungujú na princípe zvyškového svetla. Keď vojaci pracujú v otvorenom teréne, tak vždy tam je nejaké zvyškové svetlo, napríklad z odrazu od Mesiaca,“ vysvetlil expert.

Němec dodal, že toto svetlo však v tuneloch chýba, to znamená, že vojaci by museli používať svietidlá, ktoré by ich však mohli prezradiť.

Izraelčania by do tunelov nemali vstupovať

Tunely sa tak pre izraelských vojakov menia na smrtiacu pascu, povedal náčelník generálneho štábu izraelskej armády Jair Goland, podľa ktorého by do nich Izraelčania určite nemali vstupovať.

Armáda sa preto sústredí najmä na ich zničenie, musí to však robiť opatrne, pretože sa v nich nachádzajú aj rukojemníci.

Lumír Němec hovorí, že Izrael preto vyvinul špeciálnu zbraň. „Nazývajú to penové bomby. Fungujú tak, že nedochádza k explózii, ale dôjde k zabetónovaniu vstupu do tunelu. Používajú ich najmä pri vstupoch a snažia sa ich uzavrieť,“ dodal.

Samotný problém je však vstupy do tunelov nájsť – podľa Tel Avivu sa nachádzajú aj v nemocniciach, mešitách aj školách, čo však militanti odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál