Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident vymenil šéfa špeciálnych síl. Tie zrejme stoja za najsofistikovanejšími operáciami ukrajinskej armády

Novým šéfom Síl špeciálnych operácií bude S. Lupančuk.

Ukrajinský prezident vymenil šéfa špeciálnych síl. Tie zrejme stoja za najsofistikovanejšími operáciami ukrajinskej armády
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva s vojakmi v meste Avdijivka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za nového šéfa Síl špeciálnych operácií (SSO) Serhija Lupančuka. Viktor Chorenko, ktorý stál na čele SSO od vlaňajšieho júla, bude podľa prezidenta naďalej pracovať na špeciálnych úlohách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zelenskyj označil Lupančuka za skúseného dôstojníka, presnejšie dôvody na zmenu vo vedení SSO však neposkytol. Chorenko v rozhovore so serverom Ukrajinska pravda uviedol, že dôvody rozhodnutia nepozná a že sa o ňom dozvedel z médií.

Predpokladá sa, že SSO stojí za najsofistikovanejšími operáciami ukrajinskej armády uskutočnenými na územiach pod ruskou kontrolou, najmä na Kryme. Medzi príklady úderov pripisovaných SSO patrí napríklad septembrový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Špeciálne sily sú tiež zodpovedné za informačné a psychologické vojenské operácie a za organizovanie odporu na územiach okupovaných Ruskom, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet