Na hlavný obsah

Hangáre či výrobné závody. Satelitné snímky odhaľujú, že Rusko zvyšuje kapacity na výrobu zbraní

Fabriky vyrábajú a opravujú vojenské vybavenie a muníciu.

Hangáre či výrobné závody. Satelitné snímky odhaľujú, že Rusko zvyšuje kapacity na výrobu zbraní
Na snímke Vladimir Putin a Kim Čong-un pri prehliadke v hangári. Foto: TASR/AP

Analýza satelitných snímok naznačuje, že Rusko zvyšuje svoje kapacity pre výrobu zbraní a buduje v tejto súvislosti nové továrne. Napísala o tom na svojom webe rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ide podľa nej o štátne zbrojárske fabriky alebo partnerstvo verejného a súkromného sektora, ktoré vyrábajú a opravujú vybavenie a muníciu pre vojnové úsilie Moskvy – od vojenských lietadiel cez bojové vrtuľníky až po bezpilotné lietadlá či riadenú muníciu.

Pri preskúmaní satelitných snímok poskytnutých spoločnosťami Planet Labs, Airbus a Maxar Technologies našli analytici ukrajinského investigatívneho oddelenia RFE/RL nazvaného Schemes viacero nových zariadení. Medzi nimi sú hangáre a výrobné závody v Rusku. Tie sa od ruskej invázie na Ukrajinu rýchlo rozrástli alebo nanovo postavili.

Stanica upozornila na niekoľko miest

Ako príklady rozhlasová stanica uvádza okrem iného letecký závod v Kazani prevádzkovaný štátnou vojenskou spoločnosťou Rostec. Od ruskej invázie sa tam zrýchlila výstavba nového hangáru a budova je pravdepodobne takmer hotová.

Závod má dlhú históriu ako miesto, kde sa opravujú civilné aj vojenské lietadlá a vyrábajú sa tam súčiastky do nich, poznamenalo RFE/RL.

Upozorňuje tiež na štátny letecký závod v Irkutsku, kde Rusi podľa neho zrejme zvyšujú svoju kapacitu pre výrobu dielov pre bojové lietadlo Su-30. Satelitné snímky naznačujú, že nedávno tam postavili dve nové budovy a jazdnú dráhu, ktorá vedie k jednej z budov pripomínajúcich hangár.

Zdá sa, že výrobu v poslednom čase navýšili v leteckom závode v Jekaterinburgu na Urale. Jeho názov síce odkazuje na civilné stroje, ale podieľa sa tiež na opravách motorov, ktoré môžu použiť vo vojenských vrtuľníkoch používaných ruskou armádou na Ukrajine. Uvádza to rádio a upozorňuje okrem iného tiež na závod pri meste Dubna blízko Moskvy.

Ten podľa neho prevádzkuje firma, ktorá zastrešuje spoločnosť zodpovedná za výrobu striel typu Ch-22, Ch-55 alebo Ch-101. Rusko ich používa pri útokoch na Ukrajinu.

Rusko sa nechystá vojnu ukončiť

Zo satelitných snímok vyplýva, že popri továrni vyrástla nová budova. Jej stavba sa zrejme začala v roku 2021 a dokončená bola tento rok. Podľa verejných záznamov je nová továreň vo vlastníctve spoločnosti Kronštadt. Zaoberá sa výrobou bezpilotných lietadiel, píše RFE/RL.

Ukrajinský vojenský analytik Mychajlo Žyrochov sa domnieva, že rýchly rozvoj vojenských výrobných zariadení v Rusku naznačuje, že Kremeľ nemá v úmysle v dohľadnej dobe ukončiť svoju vojnu proti Ukrajine. „Rusko sa v tejto vojne chystá ‚hrať dlhú hru‘ a nemieni nič zastaviť,“ uviedol Žyrochov.

V septembri ruská vláda prišla s návrhom zvýšiť na budúci rok obranný rozpočet krajiny na šesť percent. Tohto roku to bolo necelé štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Navrhované výdavky na armádu tak podľa RFE/RL prekračujú rozpočet na sociálne výdavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet