Na hlavný obsah

Vatikán objasnil citlivú tému: Transrodoví veriaci môžu byť v katolíckej cirkvi pokrstení, má to však podmienku

Ku krstu dieťaťa, o ktoré sa starajú homosexuáli nedal jasnú odpoveď.

Vatikán objasnil citlivú tému: Transrodoví veriaci môžu byť v katolíckej cirkvi pokrstení, má to však podmienku
Na snímke Bazilika sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev pripúšťa krst transrodových osôb, ak to nespôsobí verejné pohoršenie. V stanovisku to tvrdí Dikasterium pre náuku viery, ktoré zvyčajne rieši otázky týkajúce sa postoja katolíckej cirkvi zaslanej cirkevnými činiteľmi.

Dokument tiež objasňuje, že homosexuáli a transrodové osoby môžu byť svedkami pri cirkevnom sobáši. Na otázku, či možno pokrstiť dieťa, o ktoré sa starajú ľudia rovnakého pohlavia, Vatikán jasnú odpoveď neposkytol.

Transrodové osoby, ktoré Vatikán nazýva transsexuálmi, môžu byť pokrstené „za rovnakých podmienok ako ďalší veriaci, ak nevzniknú situácie, keď hrozí verejný škandál či strata orientácie veriacich“. Za istých podmienok možno podľa dokumentu pripustiť, aby transrodové osoby boli krstnými rodičmi pri krste, hoci Vatikán v takýchto situáciách odporúča opatrnosť.

Vatikán tiež uviedol, že transrodové osoby a homosexuáli môžu byť svedkami pri cirkevnom sobáši. U homosexuálov, ktorí majú aktívny sexuálny život, dikasterium neodporúča, aby sa stali krstnými rodičmi.

Na otázku, či možno pokrstiť dieťa, ktoré má homosexuálnych rodičov, Vatikán odpovedá menej jasne. Uvádza, že dieťa možno pokrstiť len v prípade, že existuje „podložená nádej, že bude vychovávané v katolíckej viere“.

Interpretáciu dikasterium poskytlo pod vedením nového šéfa, argentínskeho kardinála Víctora Manuela Fernándeza. Ten je považovaný za blízkeho spolupracovníka pápeža Františka.

Otázky týkajúce sa sexuálnych menšín patria k tým, ktoré medzi katolíkmi a cirkevnými predstaviteľmi vyvolávajú veľké debaty. Vo viacerých prejavoch sa pápež František vyjadril proti diskriminácii homosexuálov v cirkevnom prostredí.

Dikasterium pre náuku viery, ktoré je nástupcom bývalej svätej inkvizície, bežne odpovedá na otázky biskupov a ďalších cirkevných hodnostárov ohľadom postojov cirkvi či obradov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet