Na hlavný obsah

Vedeli ste, že aj slová sa dajú ukradnúť? Slovník odcudzených slov im navracia ich pôvodné významy

Stratou schopnosti rozoznávať pravdu sú ľudia náchylnejší prijímať klamstvá.

Vedeli ste, že aj slová sa dajú ukradnúť? Slovník odcudzených slov im navracia ich pôvodné významy
Na snímke Slovník odcudzených slov. Foto: koláž RTVS/Michaela Lacko

Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku predstavilo publikáciu Slovník odcudzených slov. Ide o zbierku „ukradnutých“ slov, ktoré ľudia bežne používajú, avšak neprisudzujú im ich skutočný a správny význam. Slovenské zastúpenie EK tak chce publikáciou upriamiť pozornosť na dôležitosť schopnosti jasného pomenovania ozajstného významu slov.

„Zlodeji slov postupujú sofistikovane. Slovo si vždy ukradnú iba na chvíľu, aby ho nainfikovali novým významom. Prípadne nám ho znechutili, bagatelizovali či zahmlili. A potom nám ho vrátia späť,“ spresnilo zastúpenie EK aj na svojom webe. Takýmito slovami sú dnes napríklad liberál, rodina či fašista.

Zastúpenie EK na Slovensku podľa vlastných slov „vracia ukradnutým slovám ich pôvodný význam.“ Slovník obsahuje osem slov, pričom nevysvetľuje len ich význam z pohľadu, čo slová znamenajú, ale nazerá na ne aj opačne. A to tak, že vysvetľuje, čo neznamenajú.

Na otázku prečo to zlodeji slov robia, zastúpenie EK jasne odpovedalo: „Aby sme stratili schopnosť niektoré veci jasne pomenovať, rozlíšiť či odsúdiť.“

Stratou schopnosti rozoznávať pravdu sú ľudia totiž náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. „A čím viac dezinformovaných a zneistených ľudí, tým väčšie je ohrozenie hodnôt, na ktorých stojí demokracia. Akékoľvek naštrbenie demokracie môže byť pre Slovensko aspoň také nebezpečné, ako akákoľvek krádež peňazí,“ vysvetlilo zastúpenie EK. 

Slovník odcudzených slov predstavilo práve Zastúpenie EK na Slovensku, pretože tento nový jav má za dôsledok podkopávanie hodnôt, na ktorých je postavená aj Európska únia.

V kníhkupectvách ho nezoženiete

Slovník nie je na predaj, no nájdete ho online. „Väčšinu nákladu sme rozdali na symbolickom krste slovníka všetkým, ktorí sa dňa 26. októbra na podujatí spojenom s diskusiou zúčastnili,“ ozrejmili.

Na krste publikácie diskutovali zakladateľka projektu Dejepis inak Sandra Sviteková, moderátorka a influencerka Veronika Cifrová Ostrihoňová a aktivista a zakladateľ iniciatívy Mladí proti fašizmu Marek Mach. Diskusiu moderoval vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. 

Zastúpenie EK momentálne neplánuje vydať aktualizovanú verziu slovníka. Počas jeho krstu však do publikácie pribudli aj slová ako liberál, mimovládky či vlastenectvo. „Každý z diskutujúcich pridal svoje slovo do slovníka a týmto sme našu malú publikáciu symbolicky ‚pokrstili‘,“ spresnili.

Nazrite do Slovníka odcudzených slov:

Slovník odcudzených Slov by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko