Na hlavný obsah

Verejnej zelene v mestách by mohlo byť viac, jej rozvoj však komplikuje byrokracia

Nový minister sľubuje zjednodušenie.

Verejnej zelene v mestách by mohlo byť viac, jej rozvoj však komplikuje byrokracia
Lokalita Zelený kríček po komplexnej rekonštrukcii v meste Trnava. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Rozvoj verejnej zelene v mestách a obciach brzdí byrokracia. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad. Posudzovanie žiadostí o eurofondy na zelené projekty je podľa úradu zdĺhavé. Nový minister sľubuje zjednodušenie.

Deti sa síce hojdajú rovnako, avšak suma, za ktorú hojdačku obstarali niektoré obce, je diametrálne odlišná. Podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu sa cena pohybovala od 192 eur v Bardejove po 917 eur v Detve.

„Vo funkcii primátora som od konca roka 2022 a preto sa neviem vyjadriť ku obstarávacej cene hracích prvkov, ktoré boli nakupované v rámci revitalizácie vnútroblokov. Ja ako novozvolený primátor som uvítal kontrolu NKÚ,“ vyjadril sa primátor Detvy Branislav Baran.

Rozvoju zelene sa v reportáži venovali redaktori RTVS Diana Murdziková a Ivan Tománek:

„Výrazné cenové rozdiely pri lavičkách či hojdačkách umožnil poskytovateľ nenávratného finančného príspevku, ktorý nestanovil cenové limity na ich nákup. To nepriamo ovplyvnilo kritérium hospodárneho a efektívneho využívania verejných prostriedkov,“ vysvetlil Najvyšší kontrolný úrad SR.

Okrem cenových rozdielov, na ktoré má dohliadnuť ministerstvo investícií, kontrolóri upozorňujú aj na zložitý proces. Priemerný čas posudzovania žiadostí bol podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu SR až 168 dní.

„Za 168 dní sa môže stať čokoľvek, môže vypuknúť vojna, ale najmä sa zdvíhajú ceny stavebných materiálov, rastú ceny stavebných prác a je veľmi komplikované odhadnúť, v akých cenových reláciách sa to bude pohybovať,“ uviedol hovorca mesta Bardejov Štefan Hij.

Práve zefektívnenie čerpania peňazí je jedným z cieľov nového ministra investícií. „Aby sme sa neorientovali na kontroly, kde sa kontroluje šírka okna alebo hrúbka radiátora, musíme to robiť napríklad tak ako to robia Poliaci, ktorí dokázali vyčerpať 100 %,“ upozorňuje šéf Ministerstva investícií SR Richard Raši. Napriek výhradám zelené riešenia podľa NKÚ zvýšili kvalitu života ľudí v regiónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko