Na hlavný obsah

VIDEO: Horskí záchranári museli pomôcť turistovi z Austrálie. V horách uviazol vyčerpaný a podchladený

Turista podcenil podmienky v horách.

VIDEO: Horskí záchranári museli pomôcť turistovi z Austrálie. V horách uviazol vyčerpaný a podchladený
Horskí záchranári pomáhali 22-ročnému austrálskemu turistovi. Foto: HZS/koláž RTVS

Horská záchranná služba (HZS) zachraňovala v nedeľných (5. 11.) večerných hodinách turistu z Austrálie. Ten si zavolal o pomoc po tom, ako podchladený a vyčerpaný uviazol v kosodrevine. HZS o tom informovala na svojej webovej stránke.

Muž mal namierené na Popradské pleso, kde sa chystal ubytovať sa. Mieril tam po magistrále zo Sliezskeho domu. V okolí Štôlskej doliny však zišiel z chodníka, po čom uviazol. Okrem faktu, že nebol do chladných podmienok dostatočne vybavený, čo viedlo k jeho podchladeniu, bol už aj značne vyčerpaný, a teda sa nedokázal svojpomocne vyslobodiť.

Situáciu neuľahčovalo ani počasie. Podľa horských záchranárov fúkal silný vietor, teplota sa pohybovala pod bodom mrazu a snežilo. „Našťastie vedel poskytnúť svoju polohu, čo značne urýchlilo postup záchranárov k nemu. Tí mu smerovali na pomoc zo Starého Smokovca,“ priblížila HZS.

Záchranári sa k 22-ročnému Austrálčanovi dostali až v nočných hodinách. I keď bol premrznutý, dokázal sa s pomocou záchranárov hýbať. Tí ho po ošetrení a zateplení zostúpili do Vyšných Hágov, kde ho odovzdali záchranke s podozrením na omrzliny na končatinách. Záchranka ho následne previezla do popradskej nemocnice.

Zdroj: Horská záchranná služba

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny