Na hlavný obsah

Účasť na olympiáde nie je ľudským právom, odkazuje Medzinárodný olympijský výbor ruskému prezidentovi

Putin tvrdí, že MOV diskriminuje ruských športovcov.

Účasť na olympiáde nie je ľudským právom, odkazuje Medzinárodný olympijský výbor ruskému prezidentovi
Olympijské kruhy Olympijským domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok (20. 10.) dôrazne odmietol obvinenia ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten tvrdí, že MOV pred budúcoročnými olympijskými hrami v Paríži etnicky diskriminuje ruských a bieloruských športovcov, ktorí by mali súťažiť bez národných symbolov.        

„Účasť na OH v žiadnom prípade nie je ľudským právom a nedávna zmena Olympijskej charty s ňou nesúvisí. Dôrazne odmietame vznesené obvinenia, podľa ktorých majú byť tieto opatrenia etnickou diskrimináciou,“ cituje z vyhlásenia MOV agentúra AFP.

MOV ešte definitívne nerozhodol, či Rusi a Bielorusi budú môcť na budúcoročných hrách vôbec štartovať. V marci však odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

„Vďaka niektorým čelným predstaviteľom novodobého MOV sme zistili, že pozvanie na hry nie je pre najlepších športovcov bezpodmienečné právo, ale akési privilégium. To získate nie na základe športových výsledkov, ale nejakými politickými gestami,“ povedal Putin podľa AFP na športovej konferencii v uralskom meste Perm.

MOV minulý týždeň na zasadnutí v indickom Bombaji suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV), pretože ten v štyroch anektovaných regiónoch vytvoril svoje pobočky a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru.

Hovorca MOV Mark Adams však zároveň vyhlásil, že suspendácia ROV neovplyvní rozhodnutie o prípadnom štarte Rusov na OH 2024 v Paríži ako neutrálnych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport