Na hlavný obsah

Záchranári dostali zo zavaleného tunela v Indii všetkých 41 robotníkov

Vytiahnutie každého z nich malo trvať päť až sedem minút.

Záchranári dostali zo zavaleného tunela v Indii všetkých 41 robotníkov
Hlavný minister štátu Uttarákhand Pushkar Singh Dhami (vpravo) víta zachráneného robotníka. Foto: ČTK / AP / Uncredited

Záchranári vyslobodili v utorok (28. 11.) večer miestneho času všetkých 41 robotníkov, ktorí boli od 12. novembra uväznení v rozostavanom cestnom tuneli v štáte Uttarákhand na severe Indie. Informovala o tom spravodajská televízia NDTV.

Predtým uviedli, že vytiahnutie každého robotníka bude trvať asi päť až sedem minút, aby sa mohli znovu aklimatizovať na podmienky mimo tunela, kde je teplota okolo 14 stupňov Celzia.

V tuneli boli vyše dvoch týždňov

Muži zostali uväznení v 4,5 kilometra dlhom tuneli v himalájskom štáte Uttarákhand 12. novembra. Cestu von robotníkom blokovalo 50 až 60 metrov sutín. Záchranári spočiatku používali ťažkú techniku, ale vrtná súprava sa v náročnom teréne niekoľkokrát pokazila, takže posledných približne desať metrov kopali ručne.

Do vytvoreného otvoru postupne nainštalovali 90 centimetrov širokú oceľovú rúru a robotníkov mali vytiahnuť. „Pokladanie rúr sme nateraz ukončili. Čoskoro budeme môcť všetkých robotníkov vytiahnuť,“ povedal pre agentúru Reuters hlavný minister Uttarákhandu. Podľa indických predstaviteľov sa na presun pracovníkov z tunela použijú kolesové nosidlá.

Pri vchode do tunela boli pripravené desiatky záchranárov s lanami a rebríkmi. Na miesto dorazili aj sanitky, ktoré zachránených prevezú do nemocnice vzdialenej približne 30 kilometrov. Príbuzní robotníkov, ktorí táborili neďaleko, sa tiež presunuli k tunelu. Čakali tam s batožinou, aby svojich príbuzných mohli sprevádzať do nemocnice.

Pri vŕtaní čelili viacerým nástrahám

Záchranný tím neustále komunikoval s robotníkmi a cez tenké rúrky im dodával kyslík, vodu, jedlo a lieky. Minulý týždeň dostali robotníci prvýkrát varené jedlo, keď im do fliaš zhodili jedlo z ryže a šošovice. Pred týždňom India zverejnila aj prvé zábery robotníkov z tunela vďaka malej kamere spustenej cez tenkú rúrku.

Záchranári pri vŕtaní čelili veľkým balvanom a iným prekážkam. Záchranná operácia, ktorej trvanie sa pôvodne odhadovalo na niekoľko dní, sa stále predlžovala. Po zlyhaní mechanizácie boli na záverečnú fázu vŕtania povolaní banskí experti zo strednej Indie, ktorí sú zvyknutí pracovať s ručnými nástrojmi v úzkych banských tuneloch v často veľmi riskantných podmienkach. V utorok prerazili posledný úsek.

Na snímke robotník uväznený v tuneli.
Na snímke jeden zo 41 robotníkov uväznených v zavalenom tuneli.Foto: TASR/AP

Príčinu nešťastia neoznámili

Štát Uttarákhand je domovom mnohých hinduistických chrámov, ktoré priťahujú davy pútnikov a turistov. Tunel má byť súčasťou hlavnej cesty spájajúcej rôzne hinduistické pútnické miesta.

Príčinu nešťastia oficiálne neoznámili, ale podľa správ médií je táto oblasť často postihnutá zosuvmi pôdy, zemetraseniami a povodňami. Člen vyšetrovacieho tímu pre agentúru Reuters tiež uviedol, že tunel nemal núdzový východ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet