Na hlavný obsah

Zrejme jediný zachovaný exemplár jedálneho lístka z Titanicu má svojho majiteľa

Vydražili ho za omnoho vyššiu sumu, než predpokladali.

Zrejme jediný zachovaný exemplár jedálneho lístka z Titanicu má svojho majiteľa
Unikátny jedálny lístok, ktorý sa zachoval z potopeného parníka Titanic. Foto: Aukčný dom Henry Aldridge & Son a SITA/AP/koláž RTVS

Výtlačok menu večere podávanej cestujúcim prvej triedy parníka Titanic predali v aukcii za viac ako 95 000 eur. Podľa agentúry AFP to v nedeľu (12. 11.) uviedol Andrew Aldridge z z aukčného domu Henri Aldridge & Son.

Predpokladalo sa, že unikátny jedálny lístok večere 11. apríla 1912 by sa mohol predať za 57 000 až 79 000 eur.

Ako dodala AFP, v ponuke pre cestujúcich 1. triedy boli rôzne pokrmy vrátane ustríc, špargľovej krémovej polievky, jahňaciny s mätou alebo kačacieho mäsa vo vínovej omáčke. Večera sa podávala krátko po vyplávaní lode z Írska.

Jedálny lístok zdobí červené logo spoločnosti White Star Line. Písmo vytlačené zrejme zlatou farbou už nie je dobre viditeľné. Celkový stav jedálneho lístka by mohol poukazovať na to, že bol vystavený ľadovým vodám severného Atlantiku. Takže buď opustil loď s niektorým z preživších, ktorý bol pred svojou záchranou vystavený morskej vode, alebo sa zachoval v osobných veciach niektorej z obetí, doplnila AFP.

Podľa Aldridgea panuje presvedčenie, že ide o jediný zachovaný exemplár jedálneho lístka 1. triedy Titanicu z 11. apríla 1912. Našiel sa v 60. rokoch 20. storočia vo fotoalbume, ktorý patril zosnulému kanadskému amatérskemu historikovi Lenovi Stephensonovi.

Takto vyzeral jedálny lístok z Titanicu z roku 1912:

Vreckové hodinky aj palubná prikrývka

V rámci aukcie, ktorá sa konala v sobotu (11. 11.) v aukčnom dome Henry Aldridge & Son vo Wiltshire v juhozápadnom Anglicku, boli v ponuke aj ďalšie predmety spojené s Titanicom.

Napríklad vreckové hodinky švajčiarskej výroby patriace cestujúcemu menom Sinai Kantor, ktoré sa predali za 97 000 libier (takmer 111 000 eur), či palubná prikrývka s tartanovým vzorom pravdepodobne použitá počas záchrannej operácie. Tá sa vydražila za 96 000 libier (necelých 110 000 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet