Na hlavný obsah

Do dražby smeruje menu z Titanicu. Pozrite si, čo jedli cestujúci prvej triedy (fotogaléria)

Menu sa bude predávať už v sobotu.

Do dražby smeruje menu z Titanicu. Pozrite si, čo jedli cestujúci prvej triedy (fotogaléria)
Na snímke parník Titanic. Foto: TASR/AP

Do dražby smeruje autentický jedálny lístok z 11. apríla 1912 z reštaurácie prvej triedy potopeného výletného parníka Titanic. Vyvolávaciu cenu menu stanovili na 30-tisíc libier (34 400 eur) a dražiť sa bude už v túto sobotu (11. 11.).

Na samotnom menu je vyrazený červený znak spoločnosti White Star Line a pôvodne na ňom boli zobrazené pozlátené iniciály OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) spolu s nápisom R.M.S. Titanic.

Menu je poškodené od vody a niektoré nápisy sú čiastočne zmazané, takže je pravdepodobné, že sa ocitlo v severnom Atlantiku, keď sa Titanic 15. apríla 1912 v skorých ranných hodinách potopil, uvádza v popise britský aukčný dom Henry Aldridge and Son Ltd.

Takto vyzeralo prvotriedne menu na Titanicu:

Jedálny lístok popisuje, čo jedli cestujúci prvej triedy, keď Titanic vyplával z írskeho Queenstownu do amerického New Yorku. Očakáva sa, že sa predá za 70-tisíc libier (vyše 80-tisíc eur).

V ponuke prvotriednej reštaurácie boli napríklad ustrice, losos s holandskou omáčkou, hovädzie mäso s chrenovou omáčkou, kačica, pečené kurča, zelený hrášok, holubie mäso, paštrnákové pyré a dezerty vrátane marhuľového koláča Bourdaloue a pudingu Victoria.

V priebehu rokov sa niektoré roztrhané jedálne lístky z Titanicu dostali do dražby a dosiahli vysoké ceny. Jedálny lístok prvej triedy z posledného obeda na lodi sa v roku 2012 predal za 120-tisíc dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet