Na hlavný obsah

Americký magazín vymenuje osobnosť roka 2023. Titul môže získať Vladimír Putin či Barbie

Do finále sa dostali aj čínsky či ruský prezident.

Americký magazín vymenuje osobnosť roka 2023. Titul môže získať Vladimír Putin či Barbie
Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: RTVS

Americký magazín Time v stredu (6. 12.) vyberie osobnosť roka 2023. Medzi nominácie sa dostali svetoví štátnici, hollywoodski scenáristi, americkí prokurátori, ale aj bábika Barbie. Time zverejnil zoznam deviatich finalistov.

Medzi finalistami je už druhýkrát čínsky prezident Si Ťin-pching aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už druhý rok vedie vojnu proti Ukrajine. Britský kráľ Karol III. sa po desaťročiach v pozícii korunného princa ujal úlohy panovníka a takisto si vyslúžil miesto medzi nominantmi.

Nomináciám na významné ocenenie sa v reportáži pre reláciu Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Do skupinových nominácií sa tento rok dostali tiež hollywoodski scenáristi a herci, ktorí svojím štrajkom ochromili zábavný priemysel. Ďalšou nominovanou skupinou sú americkí prokurátori, ktorí na súdoch v štyroch rôznych prípadoch stoja proti Donaldovi Trumpovi.
Medzi deviatimi finalistami sú dve ženy.

Speváčka Taylor Swift, ktorá v uplynulých mesiacoch slávila úspechy s filmom o svojej koncertnej šnúre a Barbie, ktorá tento rok zožala nečakané úspechy vo svojej filmovej podobe.

Osobnosťou roka časopisu Time sa minulý rok stal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a „duch Ukrajiny“. Ocenenie si zaslúžil, pretože prejavil veľkú odolnosť a vodcovstvo. V čase vojny, ktorú Rusko vedie na ukrajinskom území, presvedčil západných lídrov, aby Kyjevu poskytli obrovskú finančnú pomoc. Zároveň nasmeroval Ukrajinu k ceste do Európskej únie.

Časopis Time titul osobnosť roka nepovažuje za čestné ocenenie. Je to uznanie sily jednotlivca formovať svet v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Preto ho v minulosti získali aj Adolf Hitler a Josif Stalin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet