Na hlavný obsah

Americké herecké odbory schválili dohodu, ktorá ukončila štrajk v Hollywoode

S trojročnou zmluvou súhlasilo 78 percent odborárov.

Americké herecké odbory schválili dohodu, ktorá ukončila štrajk v Hollywoode
Štrajk v Hollywoode Foto: TASR/AP

Členovia amerických hereckých odborov schválili dohodu s filmovými štúdiami, ktorá ukončila štvormesačný štrajk v Hollywoode.

S trojročnou zmluvou súhlasilo 78 percent odborárov, uviedla v stredu (6. 12.) agentúra AP. Herecký protest spolu so štrajkom scenáristov tento rok ochromili americký zábavný priemysel.

Zástupcovia odborov sa na ukončení štrajku dohodli s majiteľmi štúdií už takmer pred mesiacom, všetkých zhruba 160-tisíc členov zväzu SAG-AFTRA však odvtedy malo možnosť o zmluve hlasovať. V utorok organizácia oznámila konečné schválenie dohody.

„Táto zmluva je veľkou výhrou pre pracujúcich hercov a znamená úsvit novej éry (filmového) priemyslu,“ uviedol zväz vo vyhlásení na sieti X.

Podľa AP však na rozdiel od nadšenej a takmer jednomyseľnej podpory skoršej dohody štrajkujúcich scenáristov neboli herecké odbory zďaleka tak jednotné. Niektorí významní členovia sa snažili presvedčiť kolegov k odmietnutiu zmluvy.

Štrajk hercov, podobne ako v prípade scenáristov, súvisel s platovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby.

Tie sú podľa umelcov výrazne horšie, ako tomu bolo pri tradičných televíznych produkciách. Za oboma protestmi boli tiež obavy z nahrádzania ľudskej práce obsahom generovaným umelou inteligenciou (AI).

Herca znepokojilo, že štúdiá by vďaka pokroku AI mohli manipulovať s ich podobizňami alebo nahrádzať ľudských hercov digitálnymi obrazmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet