Na hlavný obsah

Americký torpédoborec a niekoľko komerčných plavidiel čelili v Červenom mori útoku, uviedol Pentagón

Pentagón neidentifikoval, odkiaľ podľa neho útok prišiel.

Americký torpédoborec a niekoľko komerčných plavidiel čelili v Červenom mori útoku, uviedol Pentagón
Na archívnej snímke je budova Pentagónu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký torpédoborec USS Carney a niekoľko komerčných plavidiel boli v nedeľu (3. 12.) v Červenom mori terčom útoku. Oznámilo to americké ministerstvo obrany. Informovala agentúra AP.

„Evidujeme správy o útokoch na USS Carney a komerčné plavidlá v Červenom mori. Informácie poskytneme, keď budú k dispozícii,“ uviedol Pentagón.

Britská armáda predtým informovala o podozrení, že v Červenom útoku došlo k dronovému útoku a výbuchom. Viac detailov však neposkytla.

Pentagón neidentifikoval, odkiaľ podľa neho útok prišiel. V uplynulom období však na lode v Červenom mori viackrát útočili jemenskí húsijskí povstalci podporovaní Iránom, ktorí v čase vojny v Pásme Gazy dronmi útočili aj na Izrael, píše AP.

Húsijskí povstalci sa k správam o útoku zatiaľ nevyjadrili. Ich hovorca však nedávno avizoval, že čoskoro zverejnia dôležité vyhlásenie.

Podľa agentúry AP môže najnovší incident v Červenom mori predstavovať eskaláciu v sérii námorných útokov na Blízkom východe spojených s vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.        

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet