Na hlavný obsah

Brigádnikov pred sviatkami pribúda, situácia je však iná než v predošlých rokoch. Môže za to nepriaznivá ekonomická situácia

Medziročne tiež klesla obsadenosť brigád ukrajinskými občanmi.

Brigádnikov pred sviatkami pribúda, situácia je však iná než v predošlých rokoch. Môže za to nepriaznivá ekonomická situácia
Vianočné nákupy (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/Milan Kapusta

Počet brigádnikov v predvianočnom období rastie. V porovnaní s minulým rokom však nejde o študentov či seniorov. Zvýšený dopyt je najmä zo strany pracujúcich v riadnom pracovnom pomere. Dôvodom je nepriaznivá ekonomická situácia. Informovala o tom personálna agentúra Grafton.

„Pribúdajú brigádnici, ktorí si chcú a potrebujú prilepšiť popri práci v hlavnom pracovnom pomere, a to najmä z dôvodu rastu životných nákladov. Firmy síce svojim pracovníkom zvyšovali mzdové ohodnotenie, rozhodne však nedokáže pokryť infláciu a rastúce ceny za tovary,“ priblížil šéf žilinskej pobočky personálnej agentúry Grafton Andrej Gurín.

Najčastejšie ponúkanými pozíciami sú pozície predavačov, tvoria 40 % všetkých ponúk. Nasledujú pracovné miesta skladníkov, kuriérov, vykladačov tovaru a čašníkov. Zo strany uchádzačov je tiež zvýšený záujem o pracovné pozície na vianočných trhoch.

Seniori tento rok očakávajú vianočný príspevok od vlády, a tak je o vianočné brigády v tejto vekovej kategórii znížený záujem oproti minulému roku.

Medziročne tiež klesla obsadenosť brigád ukrajinskými občanmi, ktorí si podľa agentúry Grafton našli na slovenskom trhu prácu na trvalý pracovný pomer.

Napriek inflácii rástli však mzdy na brigádnických pozíciách mierne. „Odmena sa líši v závislosti od danej pozície a regiónu. Najvyššie zárobky sú vo všeobecnosti v Bratislavskom regióne, čím ďalej na východ je hodinová mzda nižšia,“ dodal Gurín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika