Na hlavný obsah

Čína spustila komerčnú prevádzku prvého jadrového reaktora novej generácie na svete

Elektráreň by mala byť efektívnejšia a ekonomickejšia.

Čína spustila komerčnú prevádzku prvého jadrového reaktora novej generácie na svete
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Čína začala komerčnú prevádzku jadrového reaktora novej generácie, ktorý je prvým svojho druhu na svete. Oznámila to v stredu (6. 12.) čínska štátna agentúra Nová Čína.

Elektráreň štvrtej generácie Š‘-tao-wan v severočínskej provincii Šan-tung je podľa nej navrhnutá tak, aby efektívnejšie využívala palivo, bola ekonomickejšia, bezpečnejšia a mala menší dopad na životné prostredie. Elektráreň s výkonom 200 megawattov (MW) a vysokoteplotným plynom chladeným reaktorom (HTGR) využíva takzvanú modulárnu konštrukciu.

Ako modulárne sa označujú elektrárne s výkonom nižším ako 300 MW, ktoré možno postaviť mimo areálu elektrárne. Ich zástancovia pripomínajú, že môžu fungovať v odľahlých lokalitách a napájať odvetvie ťažkého priemyslu. Kritici tvrdia, že sú príliš drahé.

Spoločnosť NuScale Power, od ktorej sa predtým očakávalo, že bude prvou americkou spoločnosťou s licenciou na výstavbu malého modulárneho reaktora, tento mesiac oznámila, že pre rastúce náklady ukončuje plánovaný projekt v Utahu.

Čína si stanovila cieľ vyrábať do roku 2035 desať percent elektriny z jadrových zdrojov, čo plánuje do roku 2060 zvýšiť na 18 percent. Do tohtoročného septembra však nesplnila cieľ, ktorý si stanovila do roku 2020, a to inštalovať 58 gigawattov jadrovej kapacity.

Peking tiež nepodpísal záväzok dvadsiatich krajín na klimatickej konferencii COP28, že do roku 2050 strojnásobí kapacitu jadrovej energie. Konferencia COP28 sa v týchto dňoch koná v Dubaji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet