Na hlavný obsah

Záporožská elektráreň bola v noci na pokraji jadrovej nehody. Tvrdí to spoločnosť, ktorá ju prevádzkovala pred inváziou

Dodávky boli podľa nej obnovili o niekoľko hodín.

Záporožská elektráreň bola v noci na pokraji jadrovej nehody. Tvrdí to spoločnosť, ktorá ju prevádzkovala pred inváziou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, ktorú kontrolujú Rusi, bola v noci na sobotu (2. 12.) na pokraji jadrovej nehody kvôli prerušeniu vonkajších dodávok prúdu.

Oznámila to podľa agentúry AFP ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkovala pred ruskou inváziou.

„Uplynulú noc v Záporožskej elektrárni nastala totálna porucha,“ oznámil Enerhoatom na sieti Telegram. Dodávky prúdu obnovili po niekoľkých hodinách, dodal. „Okupačné sily sa nestarajú o bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne,“ uviedol šéf Enerhoatomu Petro Kotin.

Ukrajinský prevádzkovateľ predtým informoval, že elektráreň sa počas nočného blackoutu musela spoľahnúť na dieselové generátory, čo ohrozilo bezpečnosť najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

V elektrárni naďalej pracujú ukrajinskí odborníci a od septembra 2022 situáciu na mieste monitorujú aj kontrolóri Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Dôvod výpadku prúdu neuviedli

Elektráreň, ktorá leží na východnom brehu rieky Dneper v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, bola nútená k opatreniu pristúpiť po tom, ako bolo prerušené záložné aj hlavné vedenie pre dodávky elektriny.

Enerhoatom neuviedol presný dôvod výpadku prúdu. Oznámil, že elektráreň odpojili od hlavného vedenia počas leteckého poplachu, informoval denník The Kyiv Independent.

Podľa Enerhoatomu sa „všetkých 20 dieselových generátorov automaticky spustilo a osem z nich bolo neskôr ponechaných v chode“. Vďaka úsiliu ukrajinských špecialistov hlavné elektrické vedenie opravili zhruba o 7.00 h miestneho času.

Hlavným nebezpečenstvom prerušenia vonkajších dodávok elektriny je, že pre odpojenie chladiacich čerpadiel od elektriny by sa mohol prehriať štvrtý reaktor elektrárne. Ruské okupačné sily ho udržiavajú v režime takzvanej horúcej odstávky. „Blok potrebuje naliehavo previesť do režimu studenej odstávky,“ upozornil v sobotu Enerhoatom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet