Na hlavný obsah

Domácnostiam sa ceny energií budúci rok nezmenia. Štát na to vyhradí viac ako miliardu eur

Distribučné poplatky sa zastropujú aj pre podnikateľov.

Domácnostiam sa ceny energií budúci rok nezmenia. Štát na to vyhradí viac ako miliardu eur
Predseda NR SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov na stabilizáciu cien energií v roku 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia. Distribučné poplatky sa zastropujú na úrovni roka 2023 aj pre podnikateľský sektor.

V štátnom rozpočte na tieto opatrenia vyčlenia sumu 1,25 miliardy eur. V stredu (6. 12.) o tom informovali predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková (obaja Hlas-SD). Súvisiace opatrenia má v stredu schváliť vláda.

„Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku za elektrickú energiu, plyn a teplo, čo sa týka domácností a vybraných zraniteľných subjektov, sa nič nezmení. Nikto na faktúre neuvidí nárast cien,“ zdôraznila Saková.

Distribučné poplatky v dodávke elektrickej energie mali podľa nej vzrásť približne o 20 percent, zastropujú sa však na úrovni roku 2023, a to aj pre podnikateľský sektor. To isté sa týka aj distribučných poplatkov za plyn, ktoré mali stúpnuť o 6 percent, ako aj tepla, kde mal byť nárast o približne 40 percent.

„Novinkou je, že teplo rozširujeme o skupinu, ako sú detské domovy a internáty, aj tí budú mať regulovanú cenu v budúcom roku na úrovni tohtoročnej ceny,“ doplnila Saková.

Kompenzačné schémy pre podnikateľov

Všetky kompenzácie bude podľa nej riešiť Ministerstvo hospodárstva (MH) SR priamo s jednotlivými dotknutými subjektami, ktorí dodávajú alebo majú na starosti distribúciu energií. V prípade potreby budú platiť aj kompenzačné schémy z minulosti pre podnikateľov. Tie stropovali cenu plynu na 99 eur a cenu elektriny na 199 eur za megawatthodinu (MWh).

„Neočakávame, že by sa cez tieto limity podnikatelia prehupli, ale ak by sa tak stalo, tieto kompenzačné schémy budú naďalej platiť aj v budúcom roku 2024,“ dodala ministerka.

Predseda parlamentu pripomenul, že v posledných rokoch Slovensko prechádzalo viacerými krízami, vrátane energetickej s vysokým nárastom cien. Tie by bez zásahu vlády hrozili vážnymi dôsledkami pre obyvateľstvo, ale aj celé hospodárstvo.

„Preto je dôležité, aby dnes občania tejto krajiny dostali uistenie a dobrú správu. Z hľadiska cien elektriny a plynu pre budúci rok im nič závažné nehrozí. Budú môcť z tohto pohľadu pokojne vstúpiť do nového roka,“ vyhlásil Pellegrini. Ten zároveň poďakoval ministerke za intenzívnu prácu a koaličným partnerom za dohodu na tejto téme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika