Na hlavný obsah

Riaditeľ inšpekcie životného prostredia končí: Zamestnanci sa s ním vraj boja spolupracovať

Informoval o tom na tlačovej konferencii.

Riaditeľ inšpekcie životného prostredia končí: Zamestnanci sa s ním vraj boja spolupracovať
Na snímke generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo sa vzdáva svojej funkcie. Informoval o tom na štvrtkovej (7. 12.) tlačovej konferencii.

 „Vo štvrtok som do podateľne ministerstva životného prostredia doručil súhlas s mojím odvolaním z funkcie generálneho riaditeľa SIŽP, a to s účinnosťou od 1. januára 2024,“ povedal Jenčo.

Prekáža mu spôsob komunikácie, ktorá podľa neho nepriaznivo ovplyvňuje inštitúciu aj zamestnancov. Tí sa s Jenčom boja spolupracovať, pretože sa obávajú možnej šikany po výmene riaditeľa.

„Nechcem byť prekážkou ich ďalšieho odborného rastu a inšpekcie,“ podotkol Jenčo. Druhým dôvodom jeho odchodu je neodbornosť súčasného vedenia ministerstva životného prostredia. Jenčo verí, že po jeho odvolaní bude SIŽP naďalej odborným kontrolným orgánom.

Nové vedenie envirorezortu ho chcelo odvolať začiatkom novembra, no pre status chráneného oznamovateľa tak spraviť nemohli.

Jenčo sa preto chcel s ministerstvom dohodnúť na spôsobe a podmienkach odchodu a odovzdaní agendy novému riaditeľovi. „To bolo zo strany ministerstva životného prostredia zamietnuté,“ tvrdí Jenčo.

„Odmietam akékoľvek tvrdenia o šikane, ja som mu podpísal myslím každú jednu žiadosť na osobné voľno čo mal, ale bol by som naozaj rád keby ma nikto neotravoval s tým, aby som ja preberal za takéhoto človeka zodpovednosť,“ reagoval Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko