Na hlavný obsah

Hnutie I. Matoviča plánuje polročnú obštrukciu v parlamente. Využiť na to chce rokovací poriadok

Koalícia má niekoľko spôsobov, ako ju zastaviť.

Hnutie I. Matoviča plánuje polročnú obštrukciu v parlamente. Využiť na to chce rokovací poriadok
Na snímke Igor Matovič (hnutie Slovensko). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Hnutie Slovensko Igora Matoviča chce ísť do pol roka trvajúcej obštrukcie a oddialiť tak rokovanie o rušení špeciálnej prokuratúry. Chcú na to využiť rokovací poriadok parlamentu.

Poslanci opozície sú pripravení rokovať prakticky non-stop. Vystúpenie jedného poslanca, pri ktorom by predstavoval okrem iného aj svoje pozmeňujúce návrhy či praktické poznámky, by mohlo trvať aj 24 hodín.

Keďže má opozícia 71 poslancov, dobu takejto obštrukcie vypočítali na pol roka. Parlament by mohli týmto spôsobom zablokovať. Nemohol by teda prijímať ani nové návrhy zákonov a celý čas by diskutoval len o štátnom rozpočte.

Informácie o plánoch polnočných obštrukcií v parlamente hnutia Slovensko priniesla v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Nina Janešíková:

Hnutie Slovensko vyzvalo aj zvyšok opozičných strán, aby sa pripojili do tohto plánu. Oficiálne stanoviská opozičných strán zatiaľ nie sú známe. Niektorí poslanci však uviedli, že „to nebude tak jednoduché“.

Koalícia má možnosti

Tento nápad Matoviča pritom niektorí poslanci označili slovom „atómovka“. Parlament totiž môže rozpravu ukončiť viacerými spôsobmi. Jeden z nich hovorí o tom, že rokovať sa bude minimálne 12 hodín, čo sa však nedá použiť pri návrhu štátneho rozpočtu.

Ďalšími možnosťami sú ukončenie na návrh predsedu parlamentu, teda Petra Pellegriniho (Hlas-SD), alebo na návrh dvoch poslaneckých klubov. Koalícia by teda mohla zasiahnuť a rozpravu ukončiť.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) však cez víkend hovoril, že takéto ukončenie rozpravy nikdy neplánujú. Pri niekoľkotýždňovom alebo niekoľkomesačnom by zrejme k takémuto kroku došlo, na čo mal počas poslaneckého grémia upozorniť aj Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko