Na hlavný obsah

K doktorovi chodia Slováci pričasto, dokonca sú kráľmi rebríčka. Ministerstvo zdravotníctva plánuje lekárov odľahčovať

Od čias covidu sa zvýšila záťaž zdravotníkov.

K doktorovi chodia Slováci pričasto, dokonca sú kráľmi rebríčka. Ministerstvo zdravotníctva plánuje lekárov odľahčovať
(Ilustračná snímka) Foto: TASR

Slováci kraľujú rebríčku návštevnosti u lekárov. Podľa Eurostatu chodíme do ambulancie približne raz za mesiac. Najmenej lekára navštevujú v severských krajinách – zhruba raz za pol roka. Zisťovali sme, prečo je to tak a aké sú riešenia na odbremenenie lekárov.

Všeobecný lekár pre dospelých Marián Šóth má v starostlivosti približne dvetisíc pacientov. Denne ošetrí zhruba 50 ľudí. „Povedzme jeden až dvaja sú takí chronickí navštevovači našej ambulancie,“ zhodnotil.

Lekár však takýchto pacientov neodsudzuje, pretože ako laici nevedia vyhodnotiť, či ich stav si vyžaduje návštevu ambulancie.

„Veľmi ťažko je takému človeku povedať, že už nechoďte, alebo že tu chodíte často, skôr je úlohou lekára ho nasmerovať tým správnym smerom, aby sme takéto nadpriemerné návštevy zrušili,“ priblížil lekár.

Reportáž o Slovákoch u lekára pripravila pre Správy RTVS redaktorka Iveta Vanková:

Od čias covidu sa zvýšila záťaž zdravotníkov. V dôsledku pandémie sa ľudia začali viac báť o svoje zdravie, čo viedlo k častejšiemu navštevovaniu lekára.

V priemere ľudia na Slovensku navštívili v priebehu roka 2021 lekára až 11-krát, čo je najviac spomedzi členských štátov EÚ. Najmenej návštev mali Švédi, v priemere iba dve za rok.

Pomohol by ďalší personál

„Z nášho pohľadu preferujeme možnosť mať nejaký obslužný personál, ktorý vyfiltruje, ktorý pacient chce ísť k lekárovi. Druhá možnosť, alternatíva, mať nejaké dietologické sestry, fyzioterapeuta, ktoré budú edukované v hypertenzii, alebo v diabete, aby ten pacient nemusel navštíviť lekára,“ vyjadril sa o možných riešeniach problému Šóth.

„Ide o osvetu, aby sme vzdelávali verejnosť, že nie pri každej banálnej záležitosti musím navštíviť fyzicky lekára, ale môžem sa spoľahnúť na elektronickú komunikáciu, na rôzne aplikácie. Aby vedela zdravotná sestra vyriešiť mnohé problémy,“ myslí si riaditeľ INEKO a zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

Ministerstvo zdravotníctva má v pláne lekárov odľahčovať. Jednou z možností je posilnenie úlohy sestry.

„Urobíme audit jednak personálnych normatívov, bude sa riešiť aj presun kompetencií, cieľom je odstrániť byrokraciu alebo administratívnu záťaž, takže sa hovorí o tom, že by sa mohol v ambulancii zamestnať napríklad administratívny pracovník,“ vyjadrila sa hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková.

Zohľadní rezort aj následné financovanie ambulancií? „Určite budú tieto zmeny podliehať aj nejakému finančnému krytiu,“ reagovala hovorkyňa.

Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že ide o pálčivú tému a preto príde s riešeniami čo najskôr. Audit by sa mal zrealizovať v priebehu roka 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko