Na hlavný obsah

Na bratislavskom detskom urgente ošetrili 170 detí. Zdravotníci priblížili, aké diagnózy boli najčastejšie

Centrálne príjmy pre dospelých mali tiež rušnú noc.

Na bratislavskom detskom urgente ošetrili 170 detí. Zdravotníci priblížili, aké diagnózy boli najčastejšie
Primár detského urgentu nabáda rodičov na opatrnosť. Foto: RTVS

Po celom Slovensku pomohli zdravotníci počas Štedrého dňa aj v Prvý sviatok vianočný stovkám ľudí. Rušnú noc mali na bratislavských centrálnych príjmoch. V nemocniciach ošetrili 340 dospelých pacientov.

Najčastejším problémom boli bolesti brucha, prehnané množstvo alkoholu, ale vyskytli sa aj depresie či otrava hubami.

Jediný detský urgentný príjem pre celý Bratislavský kraj na Kramároch pomohol 170 malým pacientom. V noci sa na detský urgentný príjem obrátili rodičia s množstvom problémov, napríklad aj s otravou po kontakte s čistiacimi prostriedkami.

„Najčastejšie chodia s nezávažnými akútnymi infekciami horných dýchacích ciest. To znamená nádcha, bolesti hrdla, zvýšená telesná teplota. Tráviace ťažkosti ako zvracanie, hnačky s tým sprevádzajúca horúčka,“ priblížil situáciu na destkom urgente primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Kramáre Marcel Brenner.

Odkaz rodičom od primára urgentu

Pri respiračných ochoreniach lekári očakávajú pokles, keďže sú prázdniny. Primár detského urgentu nabáda rodičov na opatrnosť, lebo cez sviatky sa zvyšuje počet otráv čistiacimi prostriedkami, či úrazov. Počas Štedrého večera riešili na pohotovosti aj vážnejšie stavy.

O sviatočných diagnózach informovala v reportáži pre Správy RTVS redaktorka Natália Krížová:

„Riešili sme dieťa s následkami úrazu pri dopravnej nehode a poskytli sme aj neodkladnú zdravotnú starostlivosť, deťom ktoré mali závažné poruchy dýchania pri závažnom postihnutí dolných dýchacích ciest pri infekčnom ochorení,“ doplnil Brenner.

Centrálne príjmy pre dospelých mali tiež rušnú noc. „Väčšinou chodili bolesti brucha, chodili aj nejaké bolesti na hrudníku také skôr také psychosomatické stavy,“ informovala Petronela Bušíková, lekárka Centrálneho príjmu nemocnice Akademika Ladislava Dérera.

„Sme tu predelení aj s traumatologickou časťou, kde najčastejšie chodili fraktúry rúk, nôh, vzhľadom na to počasie. Nadránom bohužiaľ jeden exitus,“ doplnila Bušíková.

Lekári apelujú na ľudí, aby zvážili, či potrebujú pomoc lekára. Pohotovosti sú totiž mimoriadne vyťažené a hrozia aj dlhé čakacie lehoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny