Na hlavný obsah

Lekári odmietli slúžiť na pohotovosti v banskobystrickej nemocnici, nepáči sa im nízke ohodnotenie

Sťažujú sa najmä zdravotníci v dôchodkovom veku.

Lekári odmietli slúžiť na pohotovosti v banskobystrickej nemocnici, nepáči sa im nízke ohodnotenie
Na snímke všeobecný lekár zo Slovenskej Ľupče Dušan Pallay. Foto: RTVS

Všeobecní lekári odmietli podpísať s Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici zmluvy na pohotovostné služby od budúceho roka. Nespokojní sú s nízkym ohodnotením a tiež ich preťažovaním. Sťažujú sa najmä zdravotníci v dôchodkovom veku.

Všeobecný lekár zo Slovenskej Ľupče Dušan Pallay má za sebou 45-ročnú prax. Tvrdí, že si za ten čas odslúžil stovky služieb a už stačilo.

„My súkromní lekári musíme slúžiť v štátnej nemocnici. Máme tu každý svoju ambulanciu. A po ambulancii ideme do pohotovosti. Strávime tam aj s cestou sedem hodín. Vrátime sa a na druhý deň ideme znovu do práce. Ja nenastúpim do služby v žiadnom prípade. Ja mám odslúžené,“ povedal.

S lekármi, ktorí odmietajú podpísať zmluvy na pohotovostné služby, sa v Správach RTVS z regiónov rozprával redaktor Marek Pivoluska:

Lekári sú neadekvátne ohodnotení

V soboty a nedele musia odslúžiť nie šesť, ale dvanásť hodín. „Nikto nezvažuje náš fyzický vek, našu klesajúcu schopnosť výkonu. Takže by som žiadal, aby sa niekto konečne zamyslel nad tým a nezaťažoval nás neprimerane a nadmerne. My nemáme žiadnu ochranu v zákonníku práce, my len musíme,“ uviedol všeobecný lekár pre dospelých Ján Alexa.

Lekári tvrdia, že im nemocnica ponúka za šesťhodinovú službu zhruba 70 eur na dohodu, čo považujú za neadekvátne ohodnotenie. Zmluvy zatiaľ nepodpísalo minimálne 30 lekárov. Nemocnica s nimi rokuje.

„Odmeňovanie lekárov za poskytovanie pohotovostnej služby upravuje zákon, pričom podmienky na rok 2024 ešte nie sú platné. Veríme, že sa nám podarí dôjsť k vzájomnej dohode,“ priblížila hovorkyňa Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje. V opačnom prípade môže služby nariadiť Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Služby môže nariadiť aj kraj

„Do celého procesu s rozpisom ambulantných pohotovostných služieb vstupuje BBSK až potom, ako ho zriaďovateľ pohotovosti požiada, aby takéto služby rozpísal, keďže ich nevie zabezpečiť vlastnými kapacitami. Kraj následne postupuje v zmysle zákona. Nejde teda o žiadne nútenie lekárov, ale o postup v zmysle platnej legislatívy,“ vysvetlila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Ak však lekári odmietnu do služby nastúpiť, hrozí im pokuta do výšky 3 300 eur. Praktický lekár Dušan Pallay tvrdí, že to radšej ukončí činnosť. „Ak ma kraj vypíše do služby bez môjho súhlasu, zavriem ambulanciu a 1 773 pacientov zostane bez lekára,“ povedal.

V prípade pokuty je tiež rozhodnutý obrátiť sa s vecou na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny