Na hlavný obsah

Liga majstrov: Kodaň s Vavrom a Lobotkov Neapol postúpili do osemfinále

V skupinovej fáze sa končí cesta Manchesteru United. 

Liga majstrov: Kodaň s Vavrom a Lobotkov Neapol postúpili do osemfinále
Futbalisti FC Kodaň sa tešia po výhre 1:0 v zápase 6. kola A-skupiny FC Kodaň - Galatasaray Istanbul v Kodani. Foto: TASR/AP

Futbalisti SSC Neapol a FC Kodaň si zaistili postup do osemfinále Ligy majstrov. Úradujúci taliansky šampión so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom zvíťazil v C-skupine nad Bragou 2:0.

Dánskeho majstra v kádri s obrancom Denisom Vavrom posunulo ďalej víťazstvo 1:0 v „áčku“ nad Galatasarayom Istanbul. Manchester United prehral s Bayernom Mníchov 0:1, skončil posledný a na jar bude bez európskych pohárov.

Kodaň postúpila druhýkrát v klubovej histórii

V utorňajšom (12. 12.) programe pútala pozornosť najmä A-skupina, z ktorej mohli pred záverečným kolom postúpiť tri tímy – Kodaň, Galatasaray Istanbul a Manchester United.

Dánsky majster privítal Galatasaray a v prípade triumfu by postúpil druhýkrát v klubovej histórii do jarného osemfinále. Kodaň začala aktívne a Peter Ankersen mohol v 8. minúte poslať domácich do vedenia, no krížnou strelou tesne minul ľavú žrď bránky.

Mužstvá si uvedomovali dôležitosť duelu a diváci sledovali taktický boj. Domáci v 58. minúte predviedli rýchlu akciu po ľavej strane, Elias Achouri našiel pred bránou nekrytého Lukasa Leragera, ktorý otvoril skóre zápasu.

Práve Lerager bol v 90. minúte po druhej ŽK vylúčený a hostia mali prevahu o jedného hráča. Galatasaray mal v závere veľké šance, ale nedokázal dostať loptu za brankára Kamila Grabaru. Turecký tím však skončil v tabuľke na treťom mieste a zahrá si vo vyraďovacej fáze Európskej ligy.

United sa na jar nepredstaví v žiadnej pohárovej súťaži

United boli so štyrmi bodmi na dne tabuľky a potrebovali zvíťaziť nad istým víťazom „áčka“ Bayernom a dúfať, že duel v Dánsku sa skončí remízou. „Bavori“ mali viac z hry v prvom polčase a vytvorili si tri šance, no zaváhali v koncovke.

Favorit duelu sa dostal do vedenia v 71. minúte, keď sa po kombinácii hostí uvoľnil v šestnástke Kingsley Coman a prekonal brankára Andreho Onanu. Manchester v ďalšom priebehu nedokázal vyrovnať, naopak Harry Kane mohol ešte zvýšiť.

Anglický zástupca tak zostal na poslednej štvrtej priečke A-skupiny a na jar sa nepredstaví v európskych súťažiach. Úradujúci nemecký majster v skupinovej fáze LM neprehral rekordných 40 duelov a len v štyroch remizovali. Naposledy neuspel 27. septembra 2017 na ihrisku Paríža Saint-Germain (0:3).

Neapol sa na remízu nespoliehal

Neapolu stačila na istotu postupu z druhého miesta aj remíza. „Partenopei“ však už od 7. minúty viedli nad Bragou, keď si prihrávku Mattea Politana poslal do vlastnej siete Serdar Saatci. Po polhodine hry zvýšil na 2:0 nigérijský útočník Victor Osimhen.

Slovák Lobotka hral do 69. minúty, vystriedal ho Gianluca Gaetano. SSC vedenie udržal a dostal sa medzi najlepších 16 tímov najprestížnejšej európskej klubovej súťaže rovnako ako minulý rok, vtedy vypadol vo štvrťfinále s AC Miláno. Portugalský tím skončil tretí v tabuľke a predstaví sa vo vyraďovacej časti Európskej ligy.

Real Madrid bez prehry

V druhom stretnutí „céčka“ zostal Real Madrid stopercentný aj po záverečnom stretnutí v skupinovej fáze. Na ihrisku Unionu Berlín uspel po výsledku 3:2. Hostia sa mohli dostať do vedenia v 45. minúte, keď Diogo Leite zahral rukou v šestnáske, no Luka Modrič penaltu nepremenil.

Union z protiútoku skóroval. Veľkú chybu Davida Alabu využil Kevin Volland. „Biely balet“ v druhom polčase zvýšil aktivitu a Joselu po hodine hry hlavou vyrovnal. Ten istý hráč o jedenásť minút neskôr strelil druhý gól a opäť po hlavičke.

Domáci však vyrovnali v 85. minúte, keď sa strelou spoza šestnástky presadil Čech Alex Král. Favorit okamžite kontroval a Dani Ceballos znova poslal Real do vedenia.

V D-skupine boli postupujúci jasní vopred

V šlágri D-skupiny remizoval Inter s Realom Sociedad 0:0. Oba tímy mali už pred duelom istý postup, no v hre bolo prvé miesto. Španielsky tím bol na čele skupiny a vďaka nerozhodnému výsledku ho potvrdil.

Na tretej priečke bol FC Salzburg, ale nezvládol domáci súboj proti Benfice a prehral 1:3. Portugalský tím sa vďaka víťazstvu a trom bodom dostal pred súpera a pokračuje na jar v Európskej lige.

Futbalisti Arsenalu Londýn remizovali v B-skupine na ihrisku PSV Eindhoven 1:1. „Kanonieri“ mali už pred duelom isté prvé miesto. Francúzsky Racingu Lens zdolal Sevillu 2:1 a predstaví sa v Európskej lige.

V „béčku“ bolo už pred záverečným kolom isté, že do osemfinále postúpili Arsenal a PSV. Hostia viedli od 42. minúty vďaka zakončeniu Eddieho Nketiaha. Eindhoven však vyrovnal na začiatku druhého polčasu, keď sa presadil Yorbe Vertessen.

V druhom skupinovom stretnutí musela Sevilla zvíťaziť na postup do druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže, ktorú v uplynulej sezóne vyhrala rekordný siedmykrát. Hostia mohli otvoriť skóre po polhodine, ale strelu Ivana Rakiča vytlačil mimo brankár Brice Samba.

V druhom polčase Adria Pedrosa trafil žrď. V 63. minúte Przemyslaw Frankowski premenil penaltu a Lens viedol 1:0. Španielsky tím vyrovnal, keď kapitán Sergio Ramos síce najprv pokutový kop nepremenil, ale ten sa opakoval pre postavenia Sambu a už nezaváhal. Domáci v nadstavenom čase využili brejk a Angelo Fulgini rozhodol o ich triumfe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport