Na hlavný obsah

Minister vnútra Šutaj Eštok si vie predstaviť sprísnenie legálnej držby zbraní

Uviedol to v súvislosti so streľbou v Prahe.

Minister vnútra Šutaj Eštok si vie predstaviť sprísnenie legálnej držby zbraní
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) si vie predstaviť sprísnenie podmienok legálnej držby zbraní. Treba podľa neho tiež hovoriť so zriaďovateľmi škôl o ochrane detí. Uviedol to v piatok (22. 12.) v súvislosti so štvrtkovou (21. 12.) tragickou streľbou v Prahe.

„Ja si viem predstaviť aj otvorenie debaty o sprísnení legislatívy na držbu zbraní, pretože sa ukazuje, že bezpečnostná situácia nielen u nás, ale aj vo svete je iná ako pred piatimi rokmi,“ načrtol minister.

Ako však poznamenal, v prípade, že ide o psychicky narušenú osobu, ako to malo byť v Prahe, nepomôže ani tá najlepšia legislatíva.

Možnosti prevencie vidí aj vo vzdelávaní na školách. O ochrane detí podľa neho treba hovoriť aj so zriaďovateľmi škôl. Bol by však nerád, keby sa zo škôl stali podobne ako v USA „ozbrojené pevnosti“.

V súvislosti s tragédiou v Prahe podľa neho prijala polícia preventívne opatrenia. Pripomenul, že aj na Slovensku sa v poslednom období riešili výhražné maily na školách. V Banskej Bystrici sa podľa neho už podarilo vypátrať podozrivú osobu, mala sa priznať.

Podľa dát z októbra má zbrojný preukaz na Slovensku vydaných takmer 153-tisíc držiteľov. Zároveň evidujú viac ako 433-tisíc legálne držaných strelných zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko