Na hlavný obsah

Skončila sa posledná schôdza NR SR v tomto roku. Poslanci sa do lavíc vrátia 8. januára

Schôdza bude pokračovať rokovaním o Trestnom zákone.

Skončila sa posledná schôdza NR SR v tomto roku. Poslanci sa do lavíc vrátia 8. januára
Na snímke rokovanie parlamentu. Foto: RTVS

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) prerušil v piatok (22. 12.) popoludní 6. schôdzu NR SR. Poslanci sa do lavíc vrátia po novom roku, 8. januára. Ešte predtým minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) predniesol návrh na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Rozprava k tomuto bodu sa začne v januári. Pellegrini avizoval, že do diskusie sa prihlásilo 59 poslancov opozície.

Schôdza má v januári pokračovať rokovaním o návrhu na skrátené legislatívne konanie o Trestnom zákone. Po odsúhlasení má pokračovať rokovanie o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní.

Susko predniesol návrh na skrátené konanie. V ňom vláda vysvetľuje nevyhnutnosť prijať legislatívne opatrenia v oblasti trestného práva nadväzujúce na konania o porušení povinností vyplývajúcich z práva Európskej únie.

„Ďalej je potrebné upraviť aj inštitút prepadnutia majetku v reakcii na nález Ústavného súdu SR,“ uvádza sa v materiáli. Vláda tiež v návrhu hovorí o Generálnej prokuratúre SR a ÚŠP, ktoré sú „de facto v inštitucionálnej vojne“, pretože presadzujú dva odlišné koncepty trestnej politiky štátu.

„Uvedené legislatívne opatrenia je potrebné prijať tak, aby mohli byť účinné čo najskôr, keďže neriešenie vzniknutej situácie alebo odďaľovanie jej riešenia by mohlo ohroziť základné ľudské práva a slobody, bezpečnosť štátu či viesť k hospodárskym škodám,“ píše sa v materiáli. Následne odznelo aj úvodné slovo spravodajcu.

Schôdza začala 6. decembra

Schôdza sa začala ešte 6. decembra, na programe bolo viacero vládnych návrhov, o ktorých parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia to opakovane kritizovala. Postavila sa aj proti návrhu na zrušenie ÚŠP a snažila sa obštrukciou naťahovať diskusiu v parlamente.

Poslanci stihli schváliť štátny rozpočet na budúci rok, ale aj viaceré vládne návrhy, medzi nimi novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorý predpokladá vznik nového ministerstva od januára 2024.

Poslanci posunuli na január hlasovanie o vládnom návrhu novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Urobili tak pre technické problémy pri prednesení pozmeňujúceho návrhu Justína Sedláka (Smer-SD).

Novela má umožniť poskytnutie príspevku v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia Slovenskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko