Na hlavný obsah

Miroslav z Krompách postavil obrovského snehuliaka. Na jeho dokončenie musel použiť aj rebrík

Chcel si tak pripomenúť detstvo.

Miroslav z Krompách postavil obrovského snehuliaka. Na jeho dokončenie musel použiť aj rebrík
Obrovský snehuliak v Krompachoch. Foto: RTVS

V Krompachoch majú obrovského snehuliaka. Podarilo sa ho postaviť vďaka bohatej snehovej nádielke. Otepleniu zatiaľ odoláva. Postavili ho na Štedrý večer. Ale jeho príbeh sa začal oveľa skôr.

„V roku 1980 môj otec a môj krstný otec, spolu so sesternicou Evičkou postavili takéhoto obrieho snehuliaka. No a mne napadlo, že skúsime to zreplikovať,” povedal staviteľ obrovského snehuliaka Miroslav Dutko.

Inšpirovala ho fotografia z ich rodinného archívu. Pán Miroslav mal vtedy tri roky a na snehuliaka si nepamätal, iba z tejto fotografie. Ten istý zážitok a spomienku chcel dopriať aj svojim deťom.

Na obrovského snehuliaka sa pre Správy RTVS bola pozrieť redaktorka Marie Balážová Melníková:

Vďaka veľkému množstvu snehu postavil otec s deťmi snehuliaka obra za štyri hodiny. Pomáhal, kto mohol. „Išla som vyskúšať na rebríku dať na hlavu čiapku a som dala aj gombíky,“ uviedla dcéra Daniela.

„Jeho hlavu syn vygúľal a tú sme pomocou rebríka dali na samý vrchol. A keď sme to odmerali, tak sme zistili, že má presne tri metre,“ ozrejmil pán Miroslav.

Dúfajú, že pri súčasnom oteplení sa krompašský megasnehuliak neroztopí. Na jeho postavenie totiž použili toľko snehu, aby sa biely krásavec dožil aj roku 2024. Rodina chce z výstavby obrieho snehuliaka urobiť rodinnú tradíciu. Aj ďalšia generácia má jasný plán v tom pokračovať.

„Keď budem mať deti a keď bude toľko snehu, tak by som chcel postaviť takého istého snehuliaka,“ dodal syn Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny