Na hlavný obsah

Na ultramaratónskych pretekoch v Číne prišlo o život 21 bežcov. Organizátori si vypočuli rozsudok

Preteky sa zmenili na boj o život.

Na ultramaratónskych pretekoch v Číne prišlo o život 21 bežcov. Organizátori si vypočuli rozsudok
Preteky sa zmenili na boj o život. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Čínsky súd poslal do väzenia organizátorov ultramaratónu, pri ktorom pred dvoma rokmi zomrelo 21 bežcov. Sedem obžalovaných dostalo za všeobecné ohrozenie a zanedbanie povinnosti tresty od troch do päť a pol roka odňatia slobody. Informovali o tom v sobotu (16. 12.) s odvolaním sa na čínske štátne médiá noviny The Guardian.

Bežecké preteky na trase dlhej 100 kilometrov v horách na severozápade Číny sa v máji 2021 zmenil na boj o život účastníkov po tom, ako sa zhoršilo počasie.

Štátna agentúra Nová Čína uviedla, že piati z obžalovaných si verdikt vypočuli na súde v meste Paj-jin, ďalší dvaja potom v piatok v inom procese poslal do väzenia súd v Lan-čou.

Tragédia pri ultramaratóne viedla čínske úrady k sprísneniu podmienok pre organizovanie športových podujatí, napísal The Guardian.

Po úmrtí bežcov v horách sa totiž veľa hovorilo o tom, že usporiadatelia ignorovali varovanie meteorológov ohľadom možného zhoršenia počasia a pretekárov napriek tomu poslali na trasu.

Kvôli nízkym teplotám, krupobitiu, mrznúcemu dažďu a víchrici sa mnoho pretekárov stratilo, ďalší zahynuli kvôli podchladeniu. Stovky záchranárov športovcov hodiny hľadali v náročnom teréne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet