Na hlavný obsah

Na zvieratá šiel s vidlami: RTVS má k dispozícii utajený záznam, o ktorom zamestnanci bitúnku netušili

Pomôcť by mohli kamery na bitúnkoch.

Na zvieratá šiel s vidlami: RTVS má k dispozícii utajený záznam, o ktorom zamestnanci bitúnku netušili
Susedné Česko má už pripravený zákon, ktorým chce zaviesť na bitúnkoch povinne kamery. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pracovník bitúnku doplatil na zlé zaobchádzanie so zvieratami. Pri vykládke kráv z kamióna si pomáhal vidlami, za čo mu štátni veterinári uložili pokutu 300 eur. Dôkazom sú zábery, ktoré získal štáb RTVS.

Na bitúnku v Hlohovci majú povolenie zabíjať prasatá a kravy. RTVS má k dispozícii utajený záznam, o ktorom zamestnanci bitúnku v tom čase netušili.

„Každé zviera, bez ohľadu na druh, je cítiaca bytosť, cíti bolesť a evidentne, tak ako môžeme vidieť vo videu, cíti strach. Je tam evidentné porušenie zákona tým, ako títo zamestnanci so zvieratami zaobchádzajú,“ tvrdí koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska.

Krutému správaniu zamestnanca bitúnka sa v relácii Správy RTVS venovali redaktori Miroslav Lyko a Barbora Šišoláková:

„Tie vulgarizmy, je to, samozrejme, nesprávne. Zvieratá však nevnímajú ani tak obsah slov, skôr ten hluk. A, samozrejme, tie vidly, to je úplne nevhodné. Na tom videu nie je vidno, že by priamo pichol do zvieraťa, ale určite ich použil na nejaké postrčenie a popohnanie zvieraťa,“ hovorí riaditeľ Regionálnej veterinárnej správy Trnava Igor Hlavenka.

„Treba zobrať do úvahy aj fakt, že to nemusia byť iba zdravé jedince, ale môžu to byť prestarnuté zvieratá, ktoré majú prestarnuté kosti, s bolestivými zlomeninami alebo hendikepom. Je jasné, že zamestnanci by mali disponovať aj dostatkom emocionálnej inteligencie,“ upozorňuje Devínska.

Pokuta 300 eur

Veterina uložila konkrétnemu zamestnancovi 300-eurovú pokutu a majiteľovi bitúnku nariadila, aby ho preškolili. „S tým, že má preškoliť všetkých zamestnancov pri preprave, vykládke a pri zabíjaní zvierat,“ spresnil Hlavenka. S majiteľom bitúnku sa nám skontaktovať nepodarilo.

Susedné Česko má už pripravený zákon, ktorým chce zaviesť na bitúnkoch povinne kamery. Podobne to funguje v Španielsku, Británii či v Izraeli.

„Cieľom návrhu je ďalšie navýšenie úrovne ochrany zvierat pri porážke,“ zdôvodnil ovorca Ministerstva zemědělství ČR Vojtěch Bílý.

„Samozrejme, je to otázka za akých podmienok by to muselo byť, otázka financovania, ale v každom prípade si to predstaviť vieme,“ hovorí zástupca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Či plánuje podobný krok aj Slovensko, sme sa od rezortu pôdohospodárstva nedozvedeli. Odkázali nás na veterinárnu správu, tá ale zákony netvorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko