Na hlavný obsah

Nájomníkov služobných bytov zrazili tisícové nedoplatky na kolená. Prevažne starší ľudia nevedia, čo s nimi bude

Regulované ceny sa totiž na ich byty nevzťahovali.

Nájomníkov služobných bytov zrazili tisícové nedoplatky na kolená. Prevažne starší ľudia nevedia, čo s nimi bude
Nájomníkov slobodárne Lipa zaskočili vysoké nedoplatky. Foto: RTVS

Zdražovanie energií sa dotklo každého. No nájomníkov služobných bytov z Tatranskej Polianky zrazil konečný účet na kolená. Regulované ceny sa na ich byty nevzťahovali a prevažne starší ľudia teraz netušia, čo s nimi bude. Astronomické nedoplatky nemajú z čoho zaplatiť.

„Nedoplatky sa dotýkajú ľudí od sumy 1 000 až 5 000 eur a sú podstatne vyššie, ako sme zaplatili ročnú zálohu,“ priblížila nájomníčka Jana Blahová.

Budova takzvanej slobodárne Lipa v Tatranskej Polianke bola uvedená do prevádzky v roku 1985. Dlhoročný nedostatok investícií sa podpísal na jej zanedbanom stave.

Bývajú v nej prevažne zamestnanci neďalekého sanatória. Hoci vedeli, že ceny energií stúpli, nedoplatky za rok 2022 ich doslova šokovali. 

Problémom nájomníkov slobodárne Lipa sa hlbšie v relácii Občan za dverami venoval redaktor Peter Navrátil. Pozrite si jeho celú reportáž:

Pánovi Ladislavovi Štefanidesovi prišiel nedoplatok 4 900 eur, po zvážení situácie sa rozhodol odsťahovať. Pani Blahová vyplatila z 2600-eurového dlhu iba niečo cez 400 eur.

Vysoké nedoplatky za plyn a elektrickú energiu najviac zasiahli starších nájomníkov – dôchodcov, pre ktorých sú doslova likvidačné. Napríklad mama Miroslava Kandru, ktorá bola počas nakrúcania v nemocnici, zaplatiť nedoplatok jednoducho nedokáže. 

„Dostala nedoplatok do 5 000 eur. Keď má 87 rokov a má dôchodok okolo 580 eur, ako to má ona zaplatiť? Kde má ísť? Na ulicu?“ sťažuje sa syn.

Energie za spotové ceny

Vlastníkom a prevádzkovateľom slobodárne je Sanatórium Dr. Guhra.

„V minulosti sme boli zastrešení ministerstvom zdravotníctva. Ministerstvo robilo verejné obstarávanie na dodávku energií,“ povedala riaditeľka sanatória Eleonóra Kovalčíková.

To sa však zmenilo a na rok 2022 si už museli nájsť dodávateľov sami. Najprv to bola spoločnosť MAGNA ENERGIA a neskôr RIGHT POWER.

„Dali nám možnosť, aby sme si sami zabezpečovali dodávku energií – plyn aj elektriku. Kým sme sa s k tomu dostali, tak už nebolo možné uzatvoriť zmluvu s pôvodným dodávateľom na nejakú fixnú hranicu. V podstate sme od januára nabehli na spotovú cenu,“ vysvetlila Kovalčíková.

Spotové ceny, najmä po vypuknutí vojny na Ukrajine, znamenali, že za plyn a elektrinu zaplatilo sanatórium podstatne viac ako v roku 2021.

„Čo sa týka elektrickej energie, tak to bolo 100 – 120 percent navrch oproti roku 2021. Pri plyne to bol nárast okolo 300 percent,“ priblížila riaditeľka.

Mimo regulovaných cien

Obrovské navýšenie cien sa obratom premietlo do vyúčtovania pre nájomníkov bytov. Keďže plyn a elektrinu im dodáva priamo sanatórium, ceny pre nich štátom regulované neboli.

„V roku 2022 bol zraniteľným odberateľom odberateľ elektriny a plynu v domácnosti a malý podnik, t. j. koncový odberateľ elektriny s ročnou spotrebou elektriny najviac 30 000 kWh, alebo plynu s ročnou spotrebou plynu najviac 100 000 kWh za predchádzajúci rok,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusik.

„Dodávateľ energií mal v tomto prípade zmluvu uzavretú nie s týmito dotknutými domácnosťami, ktoré boli v nájme u sanatória, ale mal zmluvu uzavretú priamo so sanatóriom,“ doplnil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

„Samozrejme, že teraz majú nedoplatky, pretože sa tie sumy, ktoré bohužiaľ máme my ako veľkoodberateľ, musia preniesť aj na nich,“ dodala riaditeľka sanatória.

Navyše, nájomné byty v slobodárni, ktorá nie je definovaná ako bytový dom,  nepatria medzi tzv. zraniteľných odberateľov. Napriek tomu, že viacerí nájomníci tu bývajú takmer 40 rokov.  

Možnosti kompenzácie

Keďže vysoké nedoplatky znamenajú pre niektorých nájomníkov existenčný problém a postoj štátu voči nim považujú za diskriminačný a nespravodlivý, zaujímalo nás, aké možnosti kompenzácie im štát ponúka.

„Finančná kompenzácia nedoplatkov za plyn a elektrickú energiu nespadá do kompetencie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ odpovedala hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Kristína Korenková.

„Finančné kompenzácie a štátna pomoc nie je v rukách regulátora, to je v rukách vlády SR a konkrétne energetické kompenzácie sú v rukách ministerstva hospodárstva,“ pridal sa hovorca ÚRSO Igaz.

„V rámci výzvy pre subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť, boli zo strany ministerstva hospodárstva poskytnuté spoločnosti Sanatórium Dr. Guhra dotácie za rok 2022 na vysoké ceny elektriny a plynu v celkovej sume viac ako 30-tisíc eur. Poskytnuté boli na viacero odberných miest. Preto nevieme uviesť, či aj na odberné miesto uvedených obyvateľov domu. Ak áno, mala uvedená spoločnosť tieto dotácie zohľadniť v cenách pre nájomcov, v opačnom prípade sa mohla dopustiť bezdôvodného obohatenia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva.

Podľa riaditeľky sanatória, z celkovej výšky poskytnutej dotácie bolo pre slobodáreň Lipa určených 864 eur na elektrinu a 3 314 eur na plyn a bolo to zohľadnené aj pri celkovom vyúčtovaní pre jednotlivých nájomníkov.

Hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví im napriek tomu odporúča podať podnet na vykonanie kontroly. Úrad následne prešetrí postup dodávateľa energií.

Rok 2022 by sa opakovať nemal

Neseriózny postup voči nájomníkom, ktorým sanatórium ponúklo na zaplatenie nedoplatkov splátkový kalendár, jeho riaditeľka poprela.

Kritický rok 2022 by sa už podľa riaditeľky zopakovať nemal. Vďaka zmenám v energetickej legislatíve a tohtoročnému zaradeniu sanatória do skupiny zraniteľných odberateľov, by už mali byť ceny energií za rok 2023 pre nájomníkov prijateľnejšie.                 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny