Na hlavný obsah

Obyvateľom Malej Čausy strpčujú život neustále výpadky elektriny. Ubližujú aj domácim spotrebičom

Elektrina vypadáva hocikedy a niekoľkokrát za týždeň.

Obyvateľom Malej Čausy strpčujú život neustále výpadky elektriny. Ubližujú aj domácim spotrebičom
Obyvateľ Malej Čausy Ondrej Šimo nastavuje hodiny na elektrickej rúre po výpadku elektriny. Foto: RTVS/Občan za dverami

Práčka práve odstreďuje, v rúre sa pečie kura, deti pozerajú televízor, vy žehlíte a mraznička je akurát plná mäsa zo zabíjačky. V tom momente vypadne elektrina a vy sa môžete aj zblázniť.

Predstavte si, že vám elektrina vypadáva aj niekoľkokrát za týždeň. Na niekoľko sekúnd alebo niekoľko minút. Takéto peripetie zažívajú obyvatelia Malej Čausy. Neustálym výpadkom elektriny pripisujú aj poruchy spotrebičov. „Elektrina vám vypadne hocikedy na minútku či dve, ráno či na obed. Je to nevyspytateľné,“ priblížil majiteľ domu v Malej Čause Ondrej Šimo.

Jedným z obyvateľov obce je aj Bohumil Kráľ, ktorý žije v inteligentom dome. Vykurovanie, chladenie, osvetlenie, tieniacu techniku, brány, okná či zavlažovanie ovláda jedným systémom, ktorý je závislý práve na elektrike.

„Vypadne nám tepelné čerpadlo, potom znovu nabieha a všetky tie elektronické súčiastky sa namáhajú. Čím viac štartov, tým skôr sa opotrebuje. To je najväčší problém,“ vysvetlil Kráľ.

„Povinnosť zabezpečovať spoľahlivosť a bezpečnosť distribučnej sústavy má príslušná distribučná spoločnosť, ktorá má zároveň zabezpečiť aj to, aby distribúcia elektriny bola spoľahlivá pre jednotlivých účastníkov trhu s elektrinou,“ uviedol hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Pozrite si celú reportáž z relácie Občan za dverami, ktorú pripravil redaktor RTVS Tomáš Gerši:

Možné príčiny výpadkov

ÚRSO preto radí reklamovať výpadky elektriny priamo u distribučnej spoločnosti. „Ak nepochodia, tak potom sa obrátiť na štátny orgán, ktorý vykonáva dozor nad distribučnou spoločnosťou. V tomto prípade ide o Slovenskú obchodnú inšpekciu,“ dodal Igaz.

Problém nemajú len obyvatelia Malej Čausy, ale aj v ostatných okolitých obciach a mestách. Tieto krátkodobé výpadky elektriny Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje. Podľa nich za to môžu automatické ochranné systémy.

„Deje sa to pri rôznych situáciách, väčšinou vplyvom nepriaznivého počasia. Počas búrok, nárazového vetra, ale veľmi často aj ak sa elektrických vodičov dotýka vegetácia. Môže to byť spadnutý konár či opretý strom. Niekedy dokážu takýto mikrovýpadok spôsobiť aj vtáky,“ vysvetlil špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš.

Ľuďom sa kazí elektronika

Obyvatelia však tieto výpadky v súčasnej modernej dobe považujú za neštandardné. Tvrdia, že sa im pre ne začala kaziť elektronika. „Mne doma zhorela chladnička,“ uviedol starosta Malej Čausy Jozef Krpelan. Obyvateľovi obce Ondrejovi Šimovi zas výpadky pokazili televízor.

Podľa opravára domácich spotrebičov Jaroslava Horvátha majú tieto výpadky negatívny vplyv na spotrebiče, ktoré sú v tom čase v prevádzke.

„Napríklad pračka, umývačka riadu či elektrická rúra má veľký odber. Vtedy elektronika nestihne správne spracovať, čo sa v tom momente stalo. Vznikne tam prudký pokles či nárast elektrického napätia,“ vysvetlil.

Oprava alebo kúpa novej elektroniky stojí peniaze. „Treba preukázať, že sa tie spotrebiče skutočne kazia kvôli tomu, že dochádza k opakovaným výpadkom. Musí tam byť nejaké stanovisko odborníka, ktorý by preukázal, že naozaj došlo k poškodeniu alebo zničeniu spotrebiča práve kvôli tomu,“ priblížil nezávislý advokát Ivan Syrový. Vysporiadanie sa s tým by už podľa neho bolo na distribučnej sústave.

„Ľudia sa môžu obrátiť na náš úrad. My preveríme, či je príslušná distribučná spoločnosť v zmysle vyhlášky štandardov kvality povinná im vyplatiť kompenzáciu,“ povedal hovorca ÚRSO Igaz.

Dodržiavanie štandardov kvality distribúcie

V prípade štandardov kvality ide o pravidlá a postupy, ktoré musia dodávatelia a prevádzkovatelia elektriny dodržiavať. Majú ich motivovať k tomu, aby poskytovali kvalitné služby a investovali peniaze do rozvoja a údržby zariadení.

„Evidujeme výpadky elektriny zo strany jednotlivých distribučných spoločností. Tie sú povinné nám ich hlásiť a raz do roka zverejníme štatistiku týchto výpadkov aj na našom webe,“ dodal Igaz.

V prípade distribúcie elektriny ÚRSO vo všeobecnosti ročne eviduje tisícky nedodržaných štandardov kvality a vyplatené státisícové kompenzácie.

„Ak sa tieto štandardy kvality distribúcie elektriny nedodržia zo strany distribučnej spoločnosti, tak tie sú povinné vyplatiť účastníkom trhu s elektrinou príslušné kompenzácie,“ vysvetlil Igaz.

Stredoslovenská distribučná spolu s Východoslovenskou (VSD) a Západoslovenskou (ZSD) patria do regionálnych distribučných sústav, do ktorých je napojených vyše 99 percent odberných miest.

Najviac výpadkov má Stredoslovenská distribučná

Čo sa týka dodržiavania plynulosti distribúcie elektriny, najviac neplánovaných prerušení distribúcie na jedno odberné miesto je práve u Stredoslovenskej distribučnej.

Distribučné spoločnosti a ich priemerná doba neplánovaných prerušení distribúcie elektriny na jedno odberné miesto.
Distribučné spoločnosti a ich priemerná doba neplánovaných prerušení distribúcie elektriny na jedno odberné miesto. Foto: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví

„Čo sa týka porovnania výpadkov so ZSD a VSD, je za tým geografia nášho distribučného územia. Máme najviac členitý terén, veľa pohorí a lesov. V takýchto podmienkach sa distribučná sústava vo väčšej miere vystavuje náročným podmienkam a vonkajším vplyvom ako niekde v nížinách či na poliach a lúkach,“ priblížil špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš.

Vedenie elektrického napätia na hornej Nitre má niekoľko kilometrov. Presnú príčinu ani lokalitu, kde problém nastal tak distribučná nevie zistiť. „Hoci podľa zákona o energetike zodpovedá za ochranné pásmo majiteľ pozemku, vo väčšine prípadov to vlastníci nerešpektujú a ochranné pásma zostávajú v zanedbanom a zarastenom stave,“ dodal Gejdoš.

Energetici situáciu riešia výrubmi

Energetici túto situáciu aktuálne riešia čistením ochranného pásma vzdušného vedenia od všetkých porastov. Oslovili preto profesionálnych piliarov, ktorí postupne čistia viac ako päť hektárov ochranného pásma.

Momentálne sú s výrubmi v necelej polovici a potrvá to ešte niekoľko týždňov, uviedol Gejdoš. „Keď skončíme s výrubmi, následne urobíme analýzu, či sa situácia zlepšila. Ak bude stále dochádzať k výpadkom, budeme hľadať ďalšie možné príčiny,“ dodal.

No a zatiaľ čo energetici problém odstraňujú, opravár domácich spotrebičov pridáva niekoľko praktický rád. „Viete si dať prepäťovú ochranu, prúdový chránič, na batérie si viete dať batériový zdroj. Alebo sa jednoducho poistite a vybaví to za vás poisťovňa,“ poradil opravár Horváth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko