Na hlavný obsah

Návrh rozpočtu na rok 2024 pôjde na vládu až budúci týždeň, povedal premiér Fico

Musia doňho zapracovať konsolidačné opatrenia.

Návrh rozpočtu na rok 2024 pôjde na vládu až budúci týždeň, povedal premiér Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok pôjde na rokovanie vlády až budúci týždeň. Predtým v ňom musia byť zapracované konsolidačné opatrenia, ktoré schválil kabinet v pondelok (4. 12.).

Takisto musí zasadnúť makro a daňový výbor na ministerstve financií a návrh musí prerokovať aj tripartita. Tempo konsolidácie verejných financií však nebude vyššie ako 0,5 percenta, avizoval po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Ja sa domnievam, že sme dokázali nájsť rovnováhu medzi konsolidáciou verejných financií a tým, čomu hovoríme zachovanie štandardu v sociálnej oblasti. Plus zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku, plus veľmi výrazná bonifikácia úrokových sadzieb pri hypotékach. Čo sú mimoriadne vážne sociálne pomoci, ktoré sme dokázali zrealizovať napriek tomu, v akom stave sa nachádzame,“ zhodnotil predseda vlády.

Potvrdil, že v roku 2024 sa uplatní 13. dôchodok v plnej výške. Všetkým dôchodcom na Slovensku sa tak budúci rok vyplatí priemerný dôchodok v ich kategórii. V plnom rozsahu sa zachová aj rodičovský dôchodok, ktorý sa vyplatí jednorazovo v júni za celý rok 2024.

Podstatne viac peňazí má ísť do zdravotníctva v sume okolo 250 miliónov eur.

„Pretože verejné financie sú v totálne rozbitom stave, aby sme dosiahli ciele, o ktorých rokujeme s Európskou komisiou, bolo treba niekde šetriť a niekde získať aj dodatočné zdroje,“ zdôraznil Fico.

Stovky miliónov eur do rozpočtu

Vláda tak chce od bánk vybrať na dodatočnom zdanení približne 340 miliónov eur. Solidárny príspevok z produkcie ropných výrobkov by mal priniesť asi 170 miliónov eur. Ďalšie peniaze sa nájdu zvyšovaním spotrebných daní z alkoholu či tabaku, ale aj rôznych poplatkov.

Peniaze na vyplatenie rodičovského dôchodku v doterajšej výške sa podľa premiéra nájdu znížením odvodu do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 5,5 percenta na štyri percentá. ociálna poisťovňa tak získa dodatočné zdroje.

„Nikomu nič neberieme, len ľudia si budú menej v roku 2024 šetriť do druhého piliera. Ak celá krajina chce rodičovský dôchodok, tak jednoducho musí byť nejaká miera solidarity,“ argumentoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika