Na hlavný obsah

Odchody do predčasného dôchodku predstavujú problém. Ľudia budú chýbať na pozíciách, ktoré sú nevyhnutné na chod štátu

Mnohé platy sú len o pár eur vyšší ako samotný dôchodok.

Odchody do predčasného dôchodku predstavujú problém. Ľudia budú chýbať na pozíciách, ktoré sú nevyhnutné na chod štátu
Ilustračná snímka kráčajúcich seniorov. Foto: RTVS

Vláda, zamestnávatelia aj odbory chcú hľadať riešenie problému s odchodom ľudí do predčasného dôchodku. V tomto, ale aj budúcom roku budú podľa zamestnávateľov chýbať ľudia na pozíciách, ktoré sú nevyhnutné na chod štátu. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) by chcel návrh riešenia predstaviť už čoskoro.

Šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho zdôrazňuje, že problém je obrovský a dotýka sa vo veľkej miere poľnohospodárov a potravinárov, ale aj dopravy.

„Bavíme sa o pozíciách, ktoré sú nevyhnutné pre chod štátu – o železničiaroch, šoféroch, pekároch, chovateľoch zvierat. Bavíme sa o desiatkach tisíc zamestnancoch, ktorí sú takto motivovaní odísť v priebehu roku 2023 a 2024,“ priblížil Macho.

Problémovým odchodom do predčasného dôchodku sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka v diskusnej relácii Z prvej ruky navrhol dva kroky na zlepšenie situácie.

„Adekvátne riešenie v tejto chvíli, aj keď nie úplne správne je, aby bol umožnený súbeh práce a predčasného dôchodku. Druhé riešenie je predčasné dôchodky takým zásadným spôsobom zneatraktívniť, aby o ne ľudia nemali záujem, ale to je až do budúcna,“ myslí si Machunka.

Dôchodok alebo plat?

Odborári zdôrazňujú, že plat mnohých z týchto ľudí je len o pár eur vyšší ako samotný dôchodok. Preto nemajú motiváciu zostávať v práci. Podľa prezidentky KOZ Moniky Uhlerovej najlepším riešením je zvýšenie platov a lepšie podmienky.

„Zatraktívniť pracovné prostredie a odmeňovanie zamestnancov. To je riešenie, nie demotivovať zamestnancov, aby išli do predčasného dôchodku, ktorý je pre nich výhodnejší ako súčasné pracovné podmienky a odmeňovanie,“ skonštatovala.

Nárast novopriznaných predčasných dôchodkov je podľa ministra práce Tomáša okolo 32 percent. Po rokovaní so zamestnávateľmi tento týždeň konštatoval, že vláda musí pripraviť urýchlené riešenie.

„Rád by som ho predstavil a nechal schváliť v skrátenom legislatívnom konaní už na januárovej schôdzi. Radšej by som už mal to riešenie na stole, aj po diskusii so sociálnymi partnermi aj hlavne po diskusii vo vládnej koalícii, ale nechcem nič hovoriť dopredu,“ uviedol minister.

Problém spôsobila podľa neho bývalá vláda, ktorá dala do ústavy, že do predčasného dôchodku môže ísť každý, kto odpracoval minimálne 40 rokov. Na príčine je aj tohtoročná dvojnásobná valorizácia. Vďaka nej budú predčasné dôchodky výrazne vyššie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál