Na hlavný obsah

Ľudí do predčasného dôchodku láka štedrá valorizácia, ktorá výrazne dvíha penzie. Stačí splniť jedinú podmienku

Zamestnávatelia varujú, že nemá kto robiť.

Ľudí do predčasného dôchodku láka štedrá valorizácia, ktorá výrazne dvíha penzie. Stačí splniť jedinú podmienku
Ilustračná snímka dôchodkyne. Foto: RTVS

Štedrá valorizácia spustila obrovský záujem ľudí o predčasný starobný dôchodok. Aby ju získali, o predčasný dôchodok musia požiadať do konca tohto roka. Penzie tak môžu mať vyššie o 26 percent.

Zamestnávatelia varujú, že do penzie odchádzajú produktívni ľudia a nemá kto robiť. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) sľubuje nápravu.

O predčasný starobný dôchodok môže požiadať každý, kto odpracoval aspoň 40 rokov alebo mu ostáva menej ako dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku.

Predčasným starobným dôchodkom sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Podmienky vyplatenia valorizačných opatrení

Podmienkou vyplatenia všetkých valorizačných opatrení, ktoré spôsobili doslova ošiaľ, je, aby bola žiadosť podaná do 31. decembra.

„Vzťahuje sa na nich aj januárová valorizácia vo výške 11,8 percenta, taktiež tá mimoriadna letná valorizácia, ktorá bola vo výške 10,6 percenta. Keď sa prehupnú do nového roku, tak majú nárok už na tú novoročnú valorizáciu o 3,6 percenta,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

A k tomu všetkému majú nárok aj na mimoriadny príplatok vo výške 300 eur, dodal. Podľa ekonóma Vladimíra Baláža sa to najviac oplatí ľuďom, ktorí zarábajú málo.

„Alebo na druhej strane veľmi chcú odísť z práce kvôli osobným problémom. Keď ste na predčasnom dôchodku, nesmiete pracovať. Dokonca ani na dohodu o vykonaní práce. Každý si môže zrátať, o koľko príde na ušlom zárobku napríklad za dva roky,“ povedal Baláž.

Chýbajú zamestnanci

Zatiaľ čo doteraz zamestnávateľom chýbali ľudia, teraz hovoria o kritickej situácii. „Už dnes evidujeme na trhu práce nedostatok vodičov o 12-tisíc a podľa prieskumu autodopravcov to vychádza, že by až ďalších tritisíc vodičov chcelo odísť do predčasného dôchodku,“ priblížil prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

„Určite treba zmeniť spôsob valorizácie dôchodkov tak, aby nemotivoval ľudí k predčasnému opúšťaniu práce,“ zdôraznil ekonóm Baláž.

„Chcel by som, aby sme spomínanú legislatívu predložili v skrátenom legislatívnom konaní na januárovej schôdzi parlamentu. Okrem tohto roku by mal tento problém pretrvávať aj v budúcom roku,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Rezort práce pripraví zmeny v legislatíve spolu so sociálnymi partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika