Na hlavný obsah

Pápež František sa na Silvestra prihovoril veriacim: Vyzval na vďačnosť a nádej

Je to podľa neho obzvlášť dôležité so zreteľom na nový rok 2024.

Pápež František sa na Silvestra prihovoril veriacim: Vyzval na vďačnosť a nádej
Pápež František Foto: TASR/AP

Pápež František počas slávnostnej svätej omše v nedeľu (31. 12.) večer na Silvestra vyzval veriacich na vďačnosť a nádej. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Pápež (87) viedol v závere roka pobožnosť s tradičným chválospevom Te Deum (Teba, Bože, chválime) vo vatikánskej Bazilike svätého Petra.

Veriaci by mali prežívať každý deň a každú chvíľu s vďačnosťou a nádejou, povedal František. Toto je podľa neho obzvlášť dôležité so zreteľom na nový rok 2024.

František sa počas tejto večernej silvestrovskej bohoslužby nezmienil o prvom výročí úmrtia svojho predchodcu. V tradičnej modlitbe Anjel Pána v nedeľu na poludnie však vzdal hold zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI.

Vyzval ľudí na Námestí svätého Petra, aby Benediktovi zatlieskali, a vyhlásil: „Myslíme naňho s vďakou a obdivom. Žehná nám z nebies a sprevádza nás.“

Benedikt XVI., vlastným menom Joseph Ratzinger, sa narodil v mestečku Marktl v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko v roku 1927. V roku 2013 sa stal prvým pápežom za 700 rokov, ktorý zo svojho postu odstúpil. Zomrel vo Vatikáne 31. decembra 2022 vo veku 95 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet