Na hlavný obsah

Škót tvrdí, že asi vyrobil najsmradľavejší syr na svete. Supermarketom sa na ňom nepáčilo čosi iné, než aróma

Syr opísal ako "brutálny na nos", ale s "jemnou chuťou".

Škótsky výrobca syra si myslí, že sa mu možno podarilo vytvoriť najsmradľavejší syr na svete. Minger – ako ho nazval – je syr s mäkkou kôrou, ktorý vytvoril profesionálny syrár Rory Stone.

Tento smradľavý syr pre portál BBC opísal ako „brutálny na nos“, ale s „jemnou chuťou“. Výrobca však priznáva, že nie je pre každého: „Pre niektorých ľudí je to priveľa a nechcú ho mať doma.“

Rory Stone a jeho rodina vyrábajú syry už viac ako 50 rokov vo svojej firme v Škótskej vysočine. Syr vymyslel ešte v roku 2017. „Rozhodli sme sa, že namiesto nejakého honosného názvu použijeme názov Minger,“ vysvetlil.

Slovo „ming“ pochádza zo starej škótskej angličtiny a označuje zápach. V súčasnosti môže znamenať aj to, že niečo je nechutné a škaredé. „Niektorým veľkým supermarketom sa výrobok páčil, ale chceli, aby sme zmenili názov. Povedali sme nie,“ dodal Stone.

Hoci Rory Stone nemôže s istotou povedať, že jeho syr je najsmradľavejší na svete, myslí si, že sa radí k tým najsmradľavejším.

Do pol hodiny ovládne miestnosť

Zákazníkom, ktorí sa obávajú páchnuceho syra v supermarketoch, Stone odkázal: „Je dobre zabalený. Takže ak ho uvidíte v obchode, nebudete mať plný zážitok. Ak si ho však vezmete domov a vložíte do chladničky, do pol hodiny ovládne celú miestnosť.“

Ako vlastne syr Minger vonia? Stone jeho arómu prirovnal k zápachu použitých gumákov. Hovorí, že ak cítite vôňu gumákov po tom, čo ste v nich strávili leto, je to trochu podobné. Baktérie, ktoré sa používajú na výrobu syra, totiž majú rady horúce a suché miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet