Na hlavný obsah

Predseda Aliancie K. Forró chce kandidovať na prezidenta, začína zbierať podpisy

Rozhodol o tom stranícky kongres.

Predseda Aliancie K. Forró chce kandidovať na prezidenta, začína zbierať podpisy
Predseda strany Aliancia Krisztián Forró. Foto: TASR/Jakub Kotian

O post prezidenta SR sa chce uchádzať líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Informoval o tom v sobotu (9. 12.) s tým, že o tom rozhodol stranícky kongres.

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu. So zberom podpisov potrebných na kandidatúru začne v najbližších dňoch.

„Sme si vedomí toho, že je malá pravdepodobnosť, že sa stane prezidentom Slovenska Maďar. Ale je takisto malá pravdepodobnosť, že v prvom kole sa rozhodne o tom, kto bude prezidentom,“ povedal Forró.

Kandidatúra tak podľa neho vytvorí priestor na prízvukovanie dôležitých tém. Za dôležité témy označil regionálne školstvo, dvojité občianstvo či problematiku južných regiónov.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko