Na hlavný obsah

Premietanie starých ohňostrojov či laserové šou: Krajské mestá na Silvestra šetria, ohňostroj ponúkne len jedno

Niektoré takto oslavujú Silvestra už dlhšie.

Premietanie starých ohňostrojov či laserové šou: Krajské mestá na Silvestra šetria, ohňostroj ponúkne len jedno
Detský ohňostroj na zvolenskom sídlisku Sekier 31. decembra 2021. Foto: TASR/Ján Krošlák

Krajské mestá po väčšine neplánujú počas tohtoročných novoročných osláv dopĺňať program o pyrotechnickú šou. Pre niektoré ide o novinku, iné od tejto tradície upustili už dávnejšie. Ponúkajú pritom ekologickejšie a rovnako atraktívne alternatívy. V jednom krajskom meste sa však návštevníci ohňostroja dočkajú. Banská Bystrica ho poňala svojsky.

Bratislava

Hlavné mesto bude Nový rok 2024 vítať bez ohňostroja. Okrem ekologických dôvodov viedli k tomuto kroku aj tie ekonomické. Informoval o tom Peter Bubla z oddelenia komunikácie a marketingu Magistrátu hlavného mesta.

„Výpadky z rozpočtu nás všetkých nútia šetriť a desaťtisíce eur vystrieľané na oblohu sú tou položkou, ktorá inde môže chýbať. Vnímame tiež čoraz viac žiadostí, aby vstup do Nového roka v meste prebehol v pokoji a bez petárd, ktoré každoročne dokážu znepríjemniť silvestrovskú noc mnohým rodinám,“ uviedol.

Kto sa rozhodne zúčastniť sa bratislavských novoročných osláv, o odrátavanie posledných sekúnd roku 2023 nepríde. Magistrát mesta zorganizuje oslavu príchodu roka 2024 na Hviezdoslavovom námestí.

Trenčín

Mesto Trenčín už niekoľko rokov neorganizuje polnočný novoročný ohňostroj. „Dôvodom je ochrana životného prostredia a tiež tolerancia k zvieratám i ľuďom,“ priblížila hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. Ľudia si podľa nej na Silvester bez ohňostroja už zvykli, a preto doteraz mesto alternatívu ani neriešilo.

Neznamená to však, že Trenčania a návštevníci tohto západoslovenského mesta zostanú bez programu. Tradíciou sa v centre mesta stalo vystúpenie dídžeja, s ktorým si ľudia zvyknú odpočítavať posledné sekundy roka.

Trnava

Ohľad na prírodu, domácich miláčikov aj citlivejších ľudí berie ohľad aj mesto Trnava, ktorá ohňostroj neorganizuje už niekoľko rokov. Podobne tomu bude aj teraz. Zvykom na Silvestra boli aj detské podvečerné ohňostroje, od čoho mesto už tiež upustilo.

„Tento rok premeníme Trojičné námestie na mestský disko parket, kam pozývame deti aj ich rodičov na zábavnú tancovačku o 18.00 h. Koniec starého a príchod nového roka oslávime s dídžejom, svetelnou projekciou a choreografiami, ktoré deti určite poznajú,“ informovala hovorkyňa Trnavy Veronika Majtánová.

Návštevníci si však môžu priniesť prskavky. „Na záver diskotéky spolu rozžiarime celé námestie stovkami svetielok,“ dodala Majtánová.

Na snímke detský ohňostroj v Trnave v utorok 31. decembra 2019.
Detský ohňostroj v Trnave 31. decembra 2019.Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nitra

Nitra chystá pre obyvateľov a návštevníkov na Silvestra diskotéku na námestí. Hovorca mesta Tomáš Holúbek skonštatoval, že mesto na tento účel nemalo vyhradené peniaze v rozpočte už piaty rok po sebe.

„Ak by sme ohňostroj robili, minuli by sme osemtisíc až desaťtisíc eur, ktoré takto ostali v rozpočte a mesto ich môže použiť na iné veci,“ podotkol Holúbek.

Mesto navyše predbehlo legislatívu platnú od 2. januára 2024 a zakázalo hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 v reakcii na vlaňajší požiar v centre mesta, ktorý pravdepodobne zapríčinila práve zábavná pyrotechnika. Nitra odvtedy povoľuje iba profesionálne ohňostroje. O tejto zmene informovalo mesto ešte začiatkom tohto roka.

Žilina

Krajské mesto na severe Slovenska rovnako nebude organizovať pyrotechnickú šou ako súčasť osláv vítania Nového roka. Žilina sa k tejto tradícii nevrátila od roku 2021. Ponúka však alternatívny program.

„Samospráva pripravuje silvestrovský program na Mariánskom námestí – koncerty dvoch kapiel, dídžej a privítanie Nového roku,“ informovala hovorkyňa Žiliny Katarína Gazdíková.

Banská Bystrica

Stredoslovenské krajské mesto Banská Bystrica povoľuje používať hlučnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 iba dva dni v roku, a to 1.1. od 15.00 h do 20.00 h a 31.12. od 15.00 do 01.00 h. I keď legislatívu takýmto spôsobom takpovediac predbehlo, ako jediné krajské mesto na Slovensku zorganizuje ohňostroj. Nepôjde však o jeho tradičnú podobu, ale o pyromuzikálnu šou.

„Rozhodli na Nový rok, 1. januára 2024 spolu s pripomenutím si vzniku Slovenskej republiky zorganizovať pyromuzikálnu šou s kultúrnym programom z externých zdrojov. Rád by som vyzval obyvateľov, aby neorganizovali svoje ohňostroje, ale aby si prišli vychutnať koordinovanú niekoľkominútovú pyromuzikálnu šou na najkrajšie banskobystrické námestie,“  povedal banskobystrický primátor Ján Nosko.

Čo sa týka novej legislatívy o pyrotechnike, mesto ešte nevie predpovedať, ako budú vyzerať novoročné oslavy v nasledujúcich rokoch. Podľa hovorkyne Zuzany Marhefkovej je nový všeobecne záväzný predpis ešte v schvaľovacom procese.

Košice

Druhé najväčšie mesto Slovenska prinesie virtuálnu alternatívu ohňostroja, premietanú na plátno. Podľa hovorcu Košíc Dušana Tokarčíka bude pozostávať z „najlepších ohňostrojov za posledné roky“. Ušetrené peniaze sú však podľa neho v dnešnej dobe len malou útechou pre rozpočet.

„Vzhľadom na všeobecne známy fakt, že slovenské samosprávy bojujú s nedostatkom peňazí, ušetrené peniaze sú iba kvapkou v mori, keďže nám aktuálne chýba do plánovaného Programového rozpočtu na rok 2024 44 miliónov eur,“ skonštatoval.

Na snímke nápis PF 2023 na Premonštráckom kostole Najsvätejšej Trojice počas novoročných osláv 1. januára 2023 na Hlavnej ulici v Košiciach.
Nápis PF 2023 kostole Najsvätejšej Trojice v Košiciach 1. januára 2023.Foto: TASR/Roman Hanc

Prešov

Silvestrovský ohňostroj nepripravuje ani Prešov. Ako informovala hovorkyňa Terézia Rácová, mesto pripravilo ekologickejšiu a tolerantnejšiu alternatívu.

„Tento rok ho nahradí jedinečná laserová show, ktorá bude ekologickejšou a tolerantnejšou verziou osláv príchodu nového roka,“ vysvetlila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko