Na hlavný obsah

Na budúci rok by mohli byť oslavy tichšie. Nebude sa môcť predávať ani používať tzv. hlučná pyrotechnika

Novelu zákona podpísala prezidentka.

Na budúci rok by mohli byť oslavy tichšie. Nebude sa môcť predávať ani používať tzv. hlučná pyrotechnika
Ilustračný záber zapaľovania zábavnej pyrotechniky. Foto: RTVS

Na budúci rok by mohli byť oslavy tichšie. Ak ľudia dodržia nový zákaz. Od 2. januára sa nebude môcť predávať ani používať tzv. hlučná pyrotechnika. Novelu zákona o výbušninách podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Obmedzuje aj používanie ostatnej zábavnej pyrotechniky.

Petardy, zábleskové petardy, výmetnice či rímske sviece. Všetkým pyrotechnickým výrobkom kategórie F2 a F3, ktoré po zapálení nevyvolajú svetelný efekt, ale len vybuchnú, je koniec.

„Táto hlučná pyrotechnika má dopad na všetky zvieratá, či sú to spoločenské, hospodárske alebo voľne žijúce. Je to veľmi veľký problém pre ľudí s poruchami duševného zdravia, mentálne hendikepovaných ľudí, ľudí s autizmom, ktorým to spôsobuje extrémny stres,“ vysvetlila poslankyňa a predkladateľka návrhu Petra Krištúfková (Sme rodina).

Téme sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Novelu podporili aj výrobcovia

Novelu zákona o zákaze predaja a používania hlučných petárd podporili výrobcovia a predajcovia pyrotechniky.

„Bojím sa len toho, aby sa sem cez e-shopy nedostávali nejaké kategórie, čo majú fatálne následky na ľudskom zdraví. Aj F3 petardy sú veľmi silné, tie 2 až 3 gramy vám spôsobia taký veľký úraz, že naozaj by som rešpektoval tento zákon, ktorý prichádza,“ povedal predseda Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem Tibor Lančarič.

Zábavná pyrotechnika, ktorú nezakážu, sa môže použiť už len na miestach minimálne 250 metrov od nemocníc, zariadení sociálnych služieb či útulkov. Na Silvestra ju bude po novom možné odpaľovať od 18.00 h do polnoci. Na nový rok od polnoci do druhej rána.

„Takto presne nastavený čas v zákone veľmi chýbal a poskytoval príliš široký časový priestor najmä na nečakané používanie zábavnej pyrotechniky počas týchto dvoch dní,“ dodala Krištúfková.

Povolenie môže dať obec či mesto

Povolenú zábavnú pyrotechniku v ostatných dňoch počas roka, napríklad na oslave alebo svadbe, bude musieť odsúhlasiť mesto či obec. Inak hrozí pokuta od 500 do 2 000 eur.

„Keď nemáte dôkazy a ľudí, ktorí to dosvedčia, tak vy nemáte koho pokutovať. Potrebujete byť aspoň 100 metrov odtiaľ, kde tá pyrotechnika ide, aby tam mohla byť okamžite hliadka a vedela dokumentovať,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Kúpiť zábavnú pyrotechniku bez toho, aby ju vydal odborník, v supermarketoch tiež už nebude možné. „Bolo dôležité prijať to kvôli tomu, že hrozilo veľké nebezpečenstvo úrazu, nakoľko tam boli veľmi úzke východy popri pokladniach. Pokiaľ by sa tam naozaj niečo stalo, tak neviem si ani predstaviť tie fatálne následky,“ povedal Lančarič.

Všetky zmeny začínajú platiť od 2. januára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko