Na hlavný obsah

Pribúdajú u nás nekvalifikovaní zubní technici. Ponúkajú lacné, no nekvalitné korunky, mostíky či strojčeky

Rezort vnútra je za to, aby sa urobil kompromis.

Pribúdajú u nás nekvalifikovaní zubní technici. Ponúkajú lacné, no nekvalitné korunky, mostíky či strojčeky
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Na Slovensku pribúdajú nekvalifikovaní zubní technici. Obchádzajú zákony a lekárom ponúkajú lacné, no nekvalitné korunky, mostíky či strojčeky. Tvrdí to Slovenská komora zubných technikov. Štát žiada, aby zmenil spôsob, akým môžu toto povolanie vykonávať.

Zubní technici pracujú na základe živnostenského oprávnenia. Aby ho získali, musia mať na to vzdelanie aj prax. Následne by sa mali zaregistrovať v Slovenskej komore zubných technikov. Niektorí ju však obchádzajú.

Reportáž o probléme so zubnými technikmi na Slovensku pripravila do Správ RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

„My sme dávali trestné oznámenie ešte na jar na firmu, ktorá podniká v Trnave a roznášala letáky po ambulanciách. Pritom na tej adrese, ktorá bola uvedená na letáku, nič nebolo, žiadna prevádzka, ale z internetu sme videli, že prakticky pracujú veselo a nevieme, kto to je,“ uviedla prezidentka Slovenskej komory zubných technikov Hana Dohálová.

Najlepším riešením by podľa Slovenskej komory zubných technikov bolo, ak by zubní technici pracovali na základe licencií. Pracovníkov by tým mala pod kontrolou.

Pomohli by licencie

„Pomohlo by nám, keby my sme buď vydávali licencie na výkon zdravotníckeho povolania alebo aspoň určitý akceptačný list, že ten človek, ktorý sa uchádza o vydanie živnostenského oprávnenia, by najprv navštívil našu komoru,“ hovorí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre zubnú techniku Ľudovít Neischl.

Rezort vnútra je za to, aby sa urobil kompromis. „Vydajú istý doklad, certifikát, oprávnenie, osvedčenie, ktoré bude ukotvené v zákone, aké má mať náležitosti a tento typ dokladu bude potom dokladom o odbornej spôsobilosti pre získanie živnostenského oprávnenia,“ myslí si riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra SR Ján Dutko.

Na ťahu je teraz rezort zdravotníctva. Rozhodnúť by mal o tom, či komore takúto kompetenciu pridelí. Vyžaduje si to zmenu zákona. Podľa Slovenskej komory zubných lekárov to potrebné nie je.

„Za každú protetickú prácu, ktorá ide do úst, je zodpovedný zubný lekár, takže každý lekár si musí overiť, či ten zubný technik má oprávnenie to vykonávať,“ upozornil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková informovala, že „ministerka zdravotníctva bude o tejto problematike rokovať so zástupcami zubných technikov, zubárov a zástupcami rezortu vnútra, aby našli čo najlepšie riešenie“.

Ministerstvo zdravotníctva však nepriblížilo, kedy bude s odborníkmi rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko